Στα 71 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, από 119 εκατ. πέρυσι -ισχυρότερα ωστόσο των εκτιμήσεων. Η ζήτηση πετρελαιοειδών παρουσίασε κάμψη 12% σε ετήσια βάση, κυρίως όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα μετά την αποτίμηση αποθεμάτων και μη λειτουργικών αποτελεσμάτων) διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2011 -το μέγεθος επηρεάστηκε από τη συνεισφορά των συμμετοχών σε ΔΕΠΑ και Elpedison και τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω μειωμένου κεφαλαίου κίνησης σε σχέση με πέρυσι.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για κέρδη 28,2 εκατ. ευρώ.

Τα δημοσιευμένα Καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ (α’ τρίμ. 2011: 119 εκατ. ευρώ), επηρεασμένα από κέρδη αποτίμησης αποθεμάτων ύψους 41 εκατ. ευρώ (έναντι 93 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2011).

Όπως σημειώνουν τα ΕΛΠΕ στην ανακοίνωσή τους, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, και θα τεθεί σταδιακά σε πλήρη εμπορική λειτουργία εντός των επομένων μηνών.

Τα ΕΛΠΕ αναμένουν έσοδα και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (ελέγχουν το 35 % των μετοχών) για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον 17 επενδυτές και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών οι 14.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Παρά τις επιδεινούμενες συνθήκες της Ελληνικής οικονομίας και το αδύναμο περιβάλλον διύλισης, καταφέραμε να διατηρήσουμε θετικές επιδόσεις» και ότι «Η έναρξη λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας στις επόμενες εβδομάδες θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τον Όμιλο, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση των ΕΛΠΕ στο διεθνή ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook