Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται στο Μουσείο Γουναρόπουλου στου Ζωγράφου, οδός Γουναροπούλου 6, η έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή με τίτλο «Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», από την Τετάρτη 23 Μαΐου.

Η έκθεση που αρχικά είχε παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο τον Ιούλιο του 2011, συνοδεύεται από την έκδοση του λευκώματος Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα από τις εκδόσεις Δοκιμάκη, 2010.

Το λεύκωμα απέσπασε το 3ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στην έκθεση Gourmand World Fair 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 154 χωρών και 6.000 τίτλων βιβλίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει 23 έγχρωμες φωτογραφίες, μεγάλων διαστάσεων, που αποτυπώνουν με ποιητικό τρόπο την ιεροτελεστία παρασκευής της τσικουδιάς. Η τσικουδιά, κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού, συνδυάστηκε με τελετουργίες, και συνδέθηκε με την ‘κουλτούρα’ της παρέας, της συντροφιάς, της προσφοράς. Τα εδέσματα που τη συνοδεύουν είναι απλά, φτωχικά, απέριττα. Στη χόβολη λίγες πατάτες, ένα κρεμμύδι, λίγο λάδι, λίγα χόρτα.

Σ΄ αυτό το πνεύμα, ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» διοργάνωσε τη βραδιά των εγκαινίων αυθεντική απόσταξη τσικουδιάς σε χάλκινο άμβυκα. Οι εκατοντάδες καλεσμένοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εκτός από την μοναδική εμπειρία της ξενάγησης στο χώρο της έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτά κρητικά εδέσματα συνοδευόμενα ασφαλώς από τσικουδιά. Η όμορφη βραδιά έκλεισε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου με παραδοσιακή κρητική μουσική από δεξιοτέχνες της λύρας και του λαούτου,.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από τον ίδιο το δημιουργό, Ανδρέα Σμαραγδή ενώ την εκδήλωση προλόγισε η ηθοποιός Τίνα Αλεξοπούλου. Στη συνέχεια, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου, προβλήθηκε η δεκάλεπτη ταινία «Ένα φωτογραφικό λεύκωμα, Σπονδή στην τσικουδιά», όπου αποτυπωνόταν το οδοιπορικό και η διαδικασία της φωτογράφησης.

Επίσης, το Σάββατο 26 Μαΐου, επαναλήφθηκε, από το Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου, η παραδοσιακή απόσταξη τσικουδιάς στο Άλσος Ιλισίων (κοντά στο Μουσείο), με επίσημο προσκεκλημένο τον Αντρέα Σμαραγδή. Η δράση συνοδεύτηκε από κρητικά εδέσματα και ζωντανή κρητική μουσική παίρνοντας τη μορφή λαϊκού γλεντιού.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook