Το δικαίωμα να ντύνονται όπως θέλουν και να περιποιούνται τον εαυτό και την εικόνα τους, αποκτούν οι τρανσέξουαλ στις φυλακές της Μεγάλης Βρετανίας. Νέα ειδική εγκύκλιος που ανακοινώθηκε την Κυριακή, επιτρέπει στις κρατούμενες να χρησιμοποιούν αντικείμενα, καλλυντικά κι αξεσουάρ, που θα βοηθούν στην αλλαγή της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Οι τρόφιμοι λοιπόν, των φυλακών θα έχουν στη διάθεσή τους - εφ' όσον δύνανται οικονομικά να τ' αγοράσουν - σουτιέν μ' ενίσχυση, μοδάτα και θηλυκά ρούχα, make up και θα κάνουν λίστα με προϊόντα, που θα παραλαμβάνουν λίγο αργότερα από τους ειδικούς που θα τα ψωνίζουν. Έτσι, θα επιλέγουν το ντύσιμο που θέλουν κι επίσημα, τουλάχιστον, δεν θα τους ενοχλεί σ' αυτό κανείς. Μάλιστα, θα μπορούν να τις εφοδιάζουν με τα απαραίτητα και όσοι τις επισκέπτονται.

Η 20σελιδη εγκύκλιος, που απαριθμεί τα δικαιώματα των φυλακισμένων, αναφέρει: ''Οι τρανσέξουαλ, και ειδικά εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πρόκειται να υποβληθούν ή ακολουθούν συγκεκριμένη ορμονική θεραπεία, θα μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα αντικείμενα και προϊόντα καλλωπισμού, ώστε έχοντας μια καλύτερη εμφάνιση και κατάλληλο ντύσιμο, να μπορούν να έχουν και κατακτήσεις στο αντίθετο φύλο. Το make up δεν μπορεί να περιοριστεί, αφού καλύπτει τις ατέλειές τους.''


tlife