Ένα σύγχρονο κέντρο ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αναμένεται να αποκτήσουν τα Χανιά, με την ολοκλήρωση – σε δύο χρόνια – του έργου «Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση του κτιρίου του Παλαιού Τελωνείου».

Η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου, υπογράφηκε σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, στο Δημοτικό Κατάστημα Χανίων από τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας P & C Development S.A. κ. Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη.

«Το έργο της αποκατάστασης του Παλαιού Τελωνείου έχει στόχο αφενός την προστασία και την ανάδειξη ενός Νεώτερου Διατηρητέου Μνημείου, που βρίσκεται στην καρδιά του Ενετικού Λιμανιού της Παλιάς Πόλης και αφετέρου την ένταξή του στην σύγχρονη πολιτιστική ζωή της πόλης μας» επεσήμανε κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Χανίων.

«Με την ολοκλήρωσή του, η οποία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων και την διαμόρφωση θεάτρου 400 θέσεων – θα καλυφθεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο και σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο κενό σε σύγχρονες και επαρκείς κτιριακές υποδομές πολιτισμού που έχουν αυτή τη στιγμή τα Χανιά, μια πόλη με δραστήριους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κα.), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που αναζητούν κατάλληλο και ασφαλή χώρο στέγασης», τόνισε ακόμη ο κ. Σκουλάκης.

Ενώ πρόσθεσε ότι, το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 -2013 με συνολικό Προϋπολογισμό Μελέτης 7.600.000,00 € και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στη συμβολή του πρώην Υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη για την παραχώρησή του Τελωνείου στο Δήμο Χανίων, όπως και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία πέτυχε τη παραχώρηση αυτή ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στις Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και στο Τμήμα Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης του Δήμου μας τα οποία προετοίμασαν και ωρίμασαν κατά άρτιο τρόπο τη Μελέτη ώστε αυτό το σπουδαίο έργο – χαρακτηρισμένο και ως έργο «σημαία» / εθνικής σημασίας, να μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλη και σήμερα να ξεκινάμε την υλοποίησή του», επεσήμανε τέλος ο κ. Δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι στην τελετή υπογραφής της σύμβασης εκτέλεσης του έργου, αραβρέθηκαν ακόμη, ο θεματικός Ανπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Μανώλης Κεμεσίδης, Δημήτρης Λειψάκης, Μανούσος Λιονάκης και Νίκος Ξυνίδης, η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ Νάνσυ Αγγελάκη, ο καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και το Τμήμα Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών ΟΡΙΟ Ε.Ε το οποίο μετά από σχετική Σύμβαση που υπογράφηκε το 2005 με τον Δήμο Χανίων ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στη σύνταξη και εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης η οποία ολοκληρώθηκε το 2008, αφού πρώτα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αίτηση χρηματοδότησης ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013 υποβλήθηκε από τον Δήμο Χανίων στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στις 11-2-2011 μετά από Ανοικτή Πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων στον άξονα 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Περιφέρεια Κρήτης» στις 10-11-2010.

Η ένταξη της Πράξης που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) έγινε στις 21-4-2011 με την υπ αρ.1252 Απόφαση Περιφέρειας Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 7.600.000,00 ευρώ.

Μετά την ένταξη της Πράξης και αφού εξασφαλίστηκαν όλες οι προ απαιτούμενες εγκρίσεις (από το ΥΠΟΜΕΔΙ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, την Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομικής Επιτροπή του Δήμου) το έργο δημοπρατήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011.

Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού του έργου και ανάδοχος αναδείχτηκε η εργοληπτική επιχείρηση P & C Development S.A. με την οποία υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση και μετά την έκπτωση κατά 47,5,%, για συνολικό ποσόν 3.967.173 €.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook