Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η βία στη Συρία, όπου μόλις την Τρίτη οι νεκροί έφτασαν τους 98, είναι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας. Έτσι θα διασωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Μια διεθνής συμφωνία για αποχώρηση του Άσαντ είναι το μόνο μέσο για να σωθεί το σχέδιο Ανάν και να βρεθεί μια πολιτική λύση, χωρίς την οποία η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί προς μία έκρηξη, η οποία θα απειλήσει όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον παραιτηθέντα πρόεδρο του CNS Μπουρχάν Γαλιούν και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα "να δράσει γρήγορα για να τερματιστούν οι σφαγές" στη χώρα του. Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη «συνεργασίας με τη Ρωσία για να παρακαμφθούν οι διαφορές στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό θέμα».

Στο μεταξύ η Ρωσία καταδίκασε σήμερα, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγική», την απέλαση Σύρων πρεσβευτών από τις δυτικές πρωτεύουσες, η οποία αποφασίστηκε χθες σε απάντηση για τη σφαγή στη Χούλα της Συρίας.

«Στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης, η απέλαση Σύρων πρεσβευτών από τις κύριες δυτικές πρωτεύουσες μας φαίνεται ότι είναι ένα αντιπαραγωγικό μέτρο», σημειώνει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προειδοποίησε κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, «η οποία θα προκαλούσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Αν επέμβουμε χωρίς να σκεφτούμε, θα μετράμε τους νεκρούς όχι κατά χιλιάδες, αλλά κατά δεκάδες χιλιάδες», δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν αποκλείεται μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία βάσει σχετικής εντολής του ΟΗΕ, ο Άσελμπορν απάντησε ότι «η πιθανότητα οι πέντε δυνάμεις που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) να συνεννοηθούν για μια στρατιωτική επέμβαση είναι μηδενική. Δίνω δίκιο στον κ. Ολάντ για το ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα, πριν από όλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να σταματήσει η απάνθρωπη ωμότητα στη Συρία. Ο Ολάντ δήλωσε σαφώς ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές σε μια στρατιωτική λύση», σημείωσε.