Την 31 Μαΐου 2012 διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Κρήτης η άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 1/12», κατά την διάρκεια της οποίας – όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ – εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι παρακάτω βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, σε σενάρια υψηλής δυσκολίας (High Risk):

• Βλήματος επιφανείας – επιφανείας ΜΜ-38 EXOCET από την ΤΠΚ ΛΑΣΚΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.

• Βλήματος επιφανείας – αέρος NSSM από τη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ για την αναχαίτιση του ανωτέρω βλήματος ΜΜ-38 EXOCET.

• Δύο βλημάτων επιφανείας – επιφανείας PENGUIN από την ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ εναντίον πλωτού στόχου.

• Βλήματος αέρος – επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET από αεροσκάφος Μirage2000 εναντίον πλωτού στόχου.

• Δύο βλημάτων αέρος – επιφανείας AGM 114 K1 HELLFIRE από δύο ελικόπτερα AH-64DHA LONGBOW (APACHE) εναντίον πλωτού στόχου.

• Επιπλέον η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΟΤΗΣ και η ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ εκτέλεσαν βολές πυροβόλων κατά πλωτού στόχου.

Την άσκηση παρακολούθησαν από την Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φραγκούλης Φράγκος και οι Αρχηγοί, ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης.

Να σημειωθεί πως είναι η πολλοστή άσκηση \”μεγάλου βεληνεκούς\” η οποία πραγματοποιείται απο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας απο τότε που ανέλαβε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, γεγονός που καταδυκνείει μιαν αλλαγή στάσης και που δείχνει πως η σημερινή ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θέλει να στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε αποδέκτη, για την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

(φωτογραφίες ΓΕΕΘΑ απο την άσκηση)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook