Οι παραγωγοί σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία απολαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές (1,75, 1,84 και 2,38 ευρώ το κιλό αντιστοίχως) για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουν.

Συγκεκριμένα οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Μαΐου-Ιουνίου 2009.

Σε ότι αφορά την παραγωγή του 2011/2012, υπολογίζεται ότι ήταν αυξημένη κατά 302.000 τόνους (+10%) σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα αποθέματα στο τέλος της περιόδου υπολογίζεται να είναι αυξημένα κατά 34% (ή αλλιώς κατά 1 εκ. τόνους).

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κατανάλωση στην Ε.Ε. (κύρια καταναλώτρια χώρα για το ελαιόλαδο) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 16.000 τόνους (+0,9%), κυρίως λόγω της αύξησης στην Ισπανία.

Στην Ιταλία η κατανάλωση προβλέπεται να μείνει σταθερή, ενώ στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης να πέσει κατά 6,6%. Στον υπόλοιπο κόσμο, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% (ή αλλιώς κατά 83.000 τόνους).

Οι διεθνείς τιμές εμπορίας καθορίζονται από μία σειρά παραγόντων αλλά κυρίως από τις τιμές της Ισπανίας, αφού αυτή αποτελεί τη χώρα παραγωγής του 48% του ελαιολάδου και εξάγει το 28% των ποσοτήτων που εξάγονται εκτός Ε.Ε.

Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου αντιστοιχεί στο 2% της κατανάλωσης φυτικών ελαίων, αλλά αυξάνει σημαντικά από χρόνο σε χρόνο λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις διαρκώς διογκούμενες μεσαίες αστικές τάξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το παραπάνω στοιχείο αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό παράγοντα για τις μελλοντικές τιμές του προϊόντος, αρκεί να γίνει η σωστή προώθηση και διαφήμιση.

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook