Απροσδόκητη αύξηση στο 8,2% κατέγραψε το Μάιο η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν οι λιγότερες για τον τελευταίο χρόνο -χαμηλότερες μάλιστα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η επίμονα υψηλή, για τα αμερικανικά δεδομένα, ανεργία κινδυνεύει να ρίξει την σκιά της στην εκστρατεία Ομπάμα για επανεκλογή στο Λευκό Οίκο -με τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτήρισε ανοικτά τα στοιχεία του Μαΐου «σκληρή καταδίκη των οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης Ομπάμα».

Τον περασμένο μήνα, στην αμερικανική οικονομία δημιουργήθηκαν 69.000 νέες θέσεις εργασίας -οι μεσοσταθμικές προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για δημιουργία 150.000 νέες θέσεις.

Τα στοιχεία αντήχησαν αμέσως και στη Γουόλ Στριτ, όπου το κλίμα είναι ήδη επιβαρυμένο εξαιτίας των ανησυχιών για την Ευρωζώνη, με τον Dow Jones να βλέπει στη μέση της συνεδρίασης τα κέρδη του 2012 να εξανεμίζονται.

Ο «αντίλαλος» όμως ήταν εξίσου ισχυρός στην Ουάσινγκτον: «Τα σημερινά στοιχεία είναι καταστροφικά νέα για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις αμερικανικές οικογένειες» έσπευσε να σχολιάσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως οι πολιτικές του Μπαράκ Ομπάμα απέτυχαν και πως η οικονομική του πολιτική συνθλίβει την αμερικανική μεσαία τάξη» συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος, όπως κάθε φορά που ανακοινώνονται τα στοιχεία της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια, επεσήμανε πως τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να επαναφέρει την αγορά εργασίας σε προ κρίσης επίπεδα.

«Τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν μέσα σε μια νύχτα» σχολίασε ο \’Αλαν Κρούγκερ, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα. «Μένει πολύ περισσότερη δουλειά για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην αμερικανική οικονομία» τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook