Στροφή 180 μοιρών κάνει το Βερολίνο, δηλώνοντας νωρίτερα, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ,  ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν, να δοθεί παράταση χρόνου στην Ισπανία ώστε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Η γερμανική κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος αρνείτο πεισματικά κάθε σκέψη για «παραβίαση χρονοδιαγραμμάτων» στην διαδικασία δημοσιονομικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εμφανίζεται τώρα πιο διαλλακτική, σε μια πρώτη ένδειξη ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υιοθετήσει πιο ευέλικτη … προσέγγιση του προβλήματος χρέους των ασθενέστερων κρατών της Ευρωζώνης.

«Η Ισπανία παρουσίασε πρόγραμμα σταθερότητας που υποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεση της να πετύχει το όριο του 3% το 2013», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, για να συμπληρώσει πως το Βερολίνο στηρίζει την  Ισπανία στις προσπάθειές της να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και παράλληλα αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να πετύχει τους στόχους της λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Ισπανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην διαδικασία εξυγίανσης, έτσι ώστε να μη βλέπουμε λόγο να κλιμακώσουμε αυτή την διαδικασία».

Αναφορικά πάντως με τις εισηγήσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ για τον σχηματισμό ενός είδους «ταμείου εξυγίανσης και στήριξης τραπεζών» με εγγυήσεις από το σύνολο των μελών της Ευρωζώνης,ο κύριος Μπλάνκενχάιμ τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει πως κάτι τέτοιο θα έλυνε την κρίση χρέους βραχυπρόθεσμα.