«Με την παρουσίαση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι η χώρα οδηγείται στο διχασμό και την ακυβερνησία» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στη Λιβαδειά.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό το πλαστό σκηνικό δεν δίνει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου». Υποστήριξε δε ότι «αντί να αποκτήσουμε ελπίδα και προοπτική κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια νέα κρίση, στην κρίση των σχέσεών μας με την ΕΕ».

Αναφερθείς στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κανένα από τα σενάρια για ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί σε κυβερνητική λύση, ότι «είναι αδύνατο να διαμορφωθεί σταθερή και σοβαρή κυβερνητική λειτουργία» και ότι «και στα δύο σενάρια προκύπτει βαθύτατος κίνδυνος για διχασμό της κοινωνίας». Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από αυτή τη θέση και με επίγνωση της επερχόμενη κρίσης της ιστορίας, γιατί η ιστορία θα μας κρίνει σε μερικούς μήνες, συμπλήρωσε.

Κατέκρινε επίσης το «τυφλό δίλημμα» όπως το χαρακτήρισε «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε διχασμό και την Ελλάδα εκτός Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει καθημερινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας, φέρνοντας τα παραδείγματα των τραπεζών, του τουρισμού και της ενέργειας «που κλονίζεται χρηματοοικονομικά ο πυλώνας της ΔΕΗ». Επισήμανε ακόμη ότι αυτή η αβεβαιότητα δημιουργεί πρόβλημα στις συμπεριφορές του καταθετικού κοινού.

Ως μόνη λύση, ο κ. Βενιζέλος προέταξε τη συνεργασία. Διερωτήθηκε ωστόσο, πώς μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία όταν έχουν διαμορφωθεί αυτές οι στρατηγικές των δύο άλλων κομμάτων, για να απαντήσει ότι «μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη συνεννόηση, την εφαρμογή της μόνης εθνικής στρατηγικής που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε παιχνίδια, τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρότασή του για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής -υπέρ της οποίας, όπως είπε, τάσσονται παράγοντες της Ευρωζώνης- γύρω από την οποία «οικοδομείται» η πρόταση σχετικά με τα έξι σημεία για την αναθεώρηση δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

Σημείωσε δε ότι μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί η αλλαγή των συσχετισμών, επισημαίνοντας όμως παράλληλα και την πολυπλοκότητα της ΕΕ και το ότι, όπως είπε, πολλά συμφέροντα ποντάρουν και σπεκουλάρουν στην κρίση στο ευρώ και στο «ντόμινο» των χωρών.

 «Ενώ εμείς αγωνιζόμαστε και διαμορφώνουμε εθνική στρατηγική εφικτή και προοδευτική, ικανή να ενώσει τους Έλληνες και να συνεγείρει όλες τις δυνάμεις που πρέπει να μπουν στη διαπραγμάτευση, τι κάνουν οι άλλοι;» διερωτήθηκε, για να ασκήσει στη συνέχεια σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τη μια, η ΝΔ καταφεύγει στον πιο παλιομοδίτικο, ανεύθυνο, ψυχροπολεμικό, δημαγωγικό λόγο και επαναλαμβάνει την πλατφόρμα της 6ης Μαΐου» τόνισε και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ που χτες μετά από ταλάντευση κάποιων εβδομάδων έκανε τη ρητή και οριστική επιλογή της ρήξης με την Ευρώπη, της μονομερούς καταγγελίας, της επιστροφής στον κρατισμό και τον συντεχνιασμό, την επιλογή που οδηγεί όχι μόνο στην οικονομική αλλά και την πολιτική απομόνωση, που αφορά και την εθνική και αμυντική απομόνωση με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ».

Μίλησε, ακόμη, για κάποιους που «φαντασιώνονται ότι είναι οι διάδοχοι του Τσε Γκεβάρα».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε εντολή ώστε η διαχείριση της κρίσης να μοιραστεί δίκαια και αναλογικά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, «οδήγησε στο να έχει χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ το σύνολο του προβλήματος και να έχει ξεχαστεί το πώς και γιατί παραδόθηκε σε αυτήν την κατάσταση η χώρα το 2009, μετά από μια τραγική αμεριμνησία».

Κατά τη διαδικασία της συζήτησης με τους πολίτες που ακολούθησε την ομιλία του κ. Βενιζέλου και την οποία συντόνισε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έφη Χαλάτση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο συντακτικού χαρακτήρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλα θα γίνουν εκ του μηδενός».

Συνεχίζοντας την απάντησή του σε τοποθέτηση μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος που ζήτησε, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος, να παραμεριστούν «όσοι έβλαψαν» το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η παράταξη είναι οι απλοί άνθρωποι των οργανώσεων, οι νέοι άνθρωποι. «Τα παιδιά έχουν άποψη και γνώση. Όταν έλεγα ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι 30 χρονών, δεν εννοώ ότι ψάχνουμε να βρούμε έναν 30χρονο, αλλά ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τους νέους», σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση περί «θεωριών συνωμοσίας» αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, επανέλαβε πως «οτιδήποτε έγινε στην Ελλάδα υπερκαλύφθηκε από την απόφαση που ελήφθη να προσφύγει συνολικά η Ευρωζώνη στο ΔΝΤ».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook