Οι ποινές στη δίκη του Μουμπάρακ –και κυρίως η αθώωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης– εξόργισαν μεγάλο αριθμό Αιγύπτιων που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η τιμωρία είναι ήπια και ό,τι επί της ουσίας κανένας δεν έχει πληρώσει για το θάνατο 850 ανθρώπων στις περίπου 20 ημέρες της εξέγερσης που οδήγησαν στην πτώση του Μουμπάρακ.

«Κάτω η στρατιωτική εξουσία» φώναζαν ρυθμικά και ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 850 μάρτυρες «ή θα πεθάνουμε όπως εκείνοι».

Εκτός από το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια βγήκαν 5.000 διαδηλωτές ενώ συγκεντρώσει πραγματοποιήθηκαν στην Ισμαηλία και το Πορτ Σάιντ με πολίτες να ζητούν κάθαρση στις τάξεις του δικαστικού σώματος.

Η καταδίκη του Μουμπάρακ σε ισόβια ήταν πρώτη ανατραπέντα ηγέτη της Αραβικής Άνοιξης.

Αλλά το γεγονός ότι απέφυγε τη θανατική ποινή και το γεγονός ότι αθωώθηκαν αξιωματούχοι που είχαν μία στενότερη σχέση με την αιματηρή εξέγερση προκάλεσε οργή σε μέρος των Αιγύπτιων που θα ήθελαν μία πληρέστερη απαλοιφή από τη δημόσια ζωή του παλιού καθεστώτος.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν και με ορατό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ένας παλιός μουμπαρικός (ή –χειρότερα κατ’άλλους– ένας ισλαμιστής έστω και μετριοπαθούς προφίλ), το αίσθημα ότι δεν έχει έλθει ουσιαστική αλλαγή και οριστική ρήξη με το παρελθόν είναι ισχυρότερο κυρίως στους νεότερους και περισσότερο φιλελεύθερους Αιγύπτιους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook