Ο καθημερινός «Γολγοθάς» χιλιάδων καρκινοπαθών, ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί έκοψαν την πίστωση προς το Ταμείο, εξαιτίας των οφειλών του, μπήκε στο «γήπεδο» της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Αν υπήρχε κυβέρνηση, θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς» τόνισε σε δήλωσή του την Κυριακή ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

 Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα.

«Το πρόβλημα λύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δριμεία κριτική στον κ. Λοβέρδο άσκησε ωστόσο το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.

«Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ακυβερνησία» σχολίασε ο ΣΥΝ.

Και συνέχισε: «Το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ».

Το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να πάρουν μέτρα για την άμεση κάλυψη με φάρμακα των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε φάρμακα.

Ο τέως υπουργός Υγείας επέλεξε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με γραπτή του δήλωση.

«Κρατήσαμε όλες τις υποδομές και λειτουργήσαμε 4 νέες. Ιδρύσαμε τον ΕΟΠΥΥ, που όλοι δέχονται την αναγκαιότητά του. Αν δεν υπήρχαν οι δεύτερες εκλογές, θα είχαμε πάρει χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για περισσότερη χρηματοδότηση κι εξόφληση οφειλών. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πού θα βρουν τα χρήματα να τον χρηματοδοτήσουν στις 18 Ιουνίου; Σε όλες τις αλλαγές ήταν εχθρικοί. Ακόμη και στις πολιτικές που γλίτωσαν 2 δισ. από τη φαρμακευτική σπατάλη ήταν αντίθετοι» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Πάνο Πικραμμένο, από τον οποίο ζήτησε να βρεθούν χρήματα με οποιοδήποτε τρόπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες.

Διάβημα στον κ. Πικραμμένο πραγματοποίησε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για το ζήτημα των φαρμάκων προς τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η γγ του ΚΚΕ ζήτησε «να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες η προμήθεια των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και αυτά να διατεθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ».