Η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για διαφθορά αναβλήθηκε την Τρίτη για τον Ιούνιο αφού το δικαστήριο δέχθηκε να εξεταστεί μια συνταγματική προσφυγή που κατατέθηκε από έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα επαναληφθούν "γύρω στις 20 Ιουνίου", ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε "σοβαρό" το ερώτημα που τέθηκε από τον Ζαν-Ιβ Λε Μπορν, συνήγορος ενός πρώην διευθυντή του γραφείου του Ζακ Σιράκ. Αποφάσισε συνεπώς να το απευθύνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, που μπορεί με τη σειρά του να στραφεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο συνήγορος, με την υποστήριξη της εισαγγελίας, χαρακτηρίζει αφύσικο το γεγονός ότι κρίνονται τα γεγονότα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τότε που διαπράχθηκαν, θεωρεί πως έπρεπε να είχαν παραγραφεί και ζητάει συνεπώς από το δικαστήριο να επαληθεύσει πως όλα αυτά δεν αντιβαίνουν προς το Σύνταγμα.

Ο Ζακ Σιράκ, πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από δικαστήριο στη Γαλλία, διώκεται για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που ανάγεται στη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Ο Σιράκ δεν είχε εμφανιστεί την Δευτέρα στο δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν ήταν παρών σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, και σκόπευε να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη, εφόσον η δίκη συνεχιζόταν.