Τη μοναδική δυνατότητα να απολαύσουν μέσω διαδικτύου την ομορφιά των σπηλαίων της Κρήτης και όλης της Ελλάδας θα έχουν σε λίγο καιρό οι πολίτες μετά από πρωτοβουλία του δραστήριου Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης. Ένα τεράστιο υλικό από αναφορές, χάρτες, μελέτες και φυσικά φωτογραφίες από τα σπήλαια πρόκειται να ψηφιοποιηθεί και να είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης (ΣΠΟΚ) αναφέρεται:

6000 σπήλαια στην Κρήτη και πάνω από 4000 σπήλαια στην υπόλοιπη Ελλάδα θα …μπουν στη βιβλιοθήκη κάθε ενδιαφερόμενου, μέσα από μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη στον καθένα μέσα από το διαδίκτυο.

Οι πολύχρονες προσπάθειες της πανελλήνιας σπηλαιολογικής κοινότητας δικαιώνονται πλέον, με την ένταξη, στο ΕΣΠΑ, του έργου «Ψηφιοποίηση αρχειακού και επιστημονικού υλικού για σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές της Κρήτης και της Ελλάδας» και τη χρηματοδότησή του με 306.000,00 ευρώ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, αλλά θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας, των λοιπών σπηλαιολογικών συλλόγων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και, κυρίως, του Δήμου Ηρακλείου και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που αγκάλιασαν αμέσως την πρότασή του και δέχτηκαν να την εντάξουν στο αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.Η έμπνευση…

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης "πριν από 60 χρόνια, ένας παθιασμένος ερευνητής των σπηλαίων, ο Ελευθέριος Πλατάκης (μαζί με πολλούς άλλους αξιόλογους μελετητές του γεωλογικού πλούτου της Κρήτης) κατάφεραν, με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν τότε, να καταγράψουν πάνω από 3500 σπήλαια σε όλη την Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι το νησί μας είναι ένας γεωλογικός παράδεισος.

Το έργο τους αυτό, φυλάσσεται σήμερα στη Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη στην πτέρυγα των περίφημων «καταλόγων Πλατάκη» που αποτελείται από 40 χειρόγραφους τόμους των 400 σελίδων, ο κάθε ένας με στοιχεία και βιβλιογραφία για κάθε καρστική μορφή, ευρετήρια, βιβλίο καταγραφής ανά κοινότητα, περίπου 1500 δελτία βιβλιογραφίας, σχέδια και φωτογραφίες σπηλαίων, συγγράμματα και μελέτες (γεωλογικές, γεωμορφολογικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, σπηλαιολογικές), καθώς και σειρές επιστημονικών περιοδικών.

Με το έργο λοιπόν αυτό, το παραπάνω υλικό, το οποίο δεν δανείζεται, θα τεθεί στη διάθεση της σπηλαιολογικής έρευνας που είναι διαρκώς σε εξέλιξη έχοντας ως αφετηρία τις καταγραφές του μεγάλου Ε. Πλατάκη. Επιπλέον, θα ψηφιοποιηθούν εκατοντάδες αναφορές (reports), χαρτογραφήσεις, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες, βιβλία, πρωτότυπο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, μελέτες, έρευνες, διατριβές και άλλο πολύτιμο υλικό για χιλιάδες άλλα σπήλαια της χώρας μας.

Αυτό το υλικό συγκεντρώνεται για πάνω από 50 χρόνια από Έλληνες σπηλαιολόγους, αλλά και από δεκάδες άλλους λάτρεις της σπηλαιολογίας από ξένες χώρες που κάθε χρόνο διοργανώνουν πολυήμερες σπηλαιοεξερευνητικές αποστολές στις ορεινές περιοχές της χώρας μας και παράγουν πλούσιο ερευνητικό και καταγραφικό έργο.Σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές….

Εκτός από τα σπήλαια, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα περιληφθούν και «άλλες καρστικές μορφές»: ένας όρος που, για τις ανάγκες αυτού του έργου, παραπέμπει στο ότι υπάρχει πλήθος από γεωλογικούς σχηματισμούς (γεωμορφές), τεράστιας αξίας για τη μελέτη της πλούσιας γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του τόπου μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4 ΓΕΩΠΑΡΚΑ (δηλαδή περιοχές-μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς, μέλη του Δικτύου των Ευρωπαϊκών γεωπάρκων και του αντίστοιχου Δικτύου της UNESCO) από τα οποία το ένα βρίσκεται στην Κρήτη (το Φυσικό πάρκο Ψηλορείτη) και σύντομα πρόκειται να κηρυχθεί και ένα δεύτερο, στο υψίπεδο της ορεινής Σητείας (Γεωλογικό πάρκο Ιτάνου).

Ευχαριστούμε:
Το Δήμο Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για συνεργασία στην παρούσα πρόταση και για την ένταξή της στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα.
Την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας που μας στήριξε στην παρούσα πρωτοβουλία.

Τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος (http://www.fhs.gr/)και τους παρακάτω σπηλαιολογικούς συλλόγους και μεμονωμένα άτομα που συνεργάστηκαν στην υποβολή της πρότασης και δέχτηκαν να παραχωρήσουν το υλικό που έχουν στην κατοχή τους:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ http://www.esecrete.eu/
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΕΟΣ) ΧΑΝΙΩΝ http://www.eoshanion.gr
ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Σ.ΕΛ.Α.Σ.) www.selas.org
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ (ΦΟΣ) www.foscaving.eu
ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ (ΣΠΕΛΕΟ) www.speleo.gr
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΟΑ) www.poa.gr
ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ «Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» www.samos-caves.gr
ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΑΓΓΙΩΝ «ΘΗΣΕΑΣ» http://thiseas.org/
LILLE UNIVERSITÉ CLUB (L.U.C.), SECTION SPÉLÉOLOGIE - 180 AVENUE GASTON BERGER 59000 LILLE https://sites.google.com/site/lucspeleogsb/home

ΠΕΛΛΗ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΥ // ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ // ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΛΟΥΔΑΣ // ΚΩΝΣΤ/ΝΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ // ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ // ΘΩΜΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ // ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΠΗΣ // ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ // ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΦΙΝΑΣ"