Με καθιστική διαμαρτυρία και διαδηλώσεις γιόρτασαν τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη Γαλλία, μάλιστα, μετονομάστηκαν δρόμοι προς τιμήν τους ενώ στη Νορβηγία θεσπίστηκε η ίση συμμετοχή και εκπροσώπησή τους στα διοικητικά συμβούλια.

Στην Αργεντινή οι γυναίκες επέλεξαν την καθιστική διαμαρτυρία ενώ στην Τουρκία διαδήλωσαν για να καταγγείλουν τα εγκλήματα τιμής σε βάρος τους.

Η καθιστική διαμαρτυρία έγινε στο Μπουένος Άιρες μπροστά στο Κογκρέσο «για αυτές που κανείς δεν ακούει». Μία αναφορά στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από τους συζύγους τους, οι οποίες δεν καταφέρνουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους στην αστυνομία.

Στο Περού 69 οργανώσεις γυναικών διοργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά στο δικαστικό μέγαρο στη Λίμα ώστε οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να μπορούν να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ υπογράμμισαν τον \”καθοριστικό\” ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην αλλαγή που σημειώνεται στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Σε προάστιο του Παρισιού οι δρόμοι πήραν συμβολικά γυναικεία ονόματα, όπως έγινε και στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε από την πλευρά του τις αμφιβολίες του για τη χρησιμότητα της Ημέρας της Γυναίκας και έκρινε πιο \”σημαντικό\” να «βρεθούν δουλειές για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Στην Τουρκία πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν για να καταγγείλουν τα εγκλήματα τιμής, που εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα.

Στην Άγκυρα περίπου 2.000 γυναίκες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας: «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών», ενώ στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν στην πλατεία Ταξίμ.

Τέλος, η Νορβηγία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει με νόμο την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του μέτρου σε όλες τις εταιρείες, όπως δήλωσε η Ρίκε Λιντ αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook