Στην Κίνα έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια τριήμερη επίσκεψη στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Βλ.Πούτιν με Κινέζους αξιωματούχους θα βρεθούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική των δύο χωρών.

Πριν από το ταξίδι του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θέλει να ενισχύσει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες πέρυσι έφτασαν τα 84 δισ. δολάρια.

Η κρίση στη Συρία αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, καθώς Πεκίνο και Μόσχα αντιστέκονται στις δυτικές πιέσεις που ζητούν λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα της Συρίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Λιού Γουέιμιν πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Την Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο.

Μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο ταξιδεύουν έξι υπουργοί, ο επικεφαλής της Gazprom και άλλων ενεργειακών κολοσσών.

Τουλάχιστον 17 εμπορικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στη χώρα.

Δεν είναι γνωστό εάν ανάμεσα στη συμφωνία θα είναι εκείνη για παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι Μόσχα και Πεκίνο διαφωνούν για την τιμή του φυσικού αερίου.

(in.gr)