Το βιβλίο, «Ελευθερία και Δόξα», που συμπεριλαμβάνεται στη σειράς «Μαρτυρίες» της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και κυκλοφορεί σε ελληνική και αγγλική έκδοση, με επιμέλεια της Κλαίρης Μιτσοτάκη, αναμένεται να παρουσιασθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αύριο Τετάρτη στις 19:30.

Την παρουσίαση έχει αναλάβει η ιστορικός, γενικής γραμματέας της ΕΚΙΜ Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη, ο επιμελητής της Νεώτερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Κωστής Μαμαλάκης και ο ίδιο ο αφηγητής ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί οτι είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή αντάρτες της ομάδας.

Στο βιβλίο καταγράφεται σε πρώτο πρόσωπο η αντιστασιακή δράση του Γεωργίου Α. Τζίτζικα («Μπαχρή»), αντάρτη της Ομάδας Πετρακογιώργη, στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο Γεώργιος Τζίτζικας γεννήθηκε πριν 94 χρόνια στο Άνω Μέρος Αμαρίου Ρεθύμνης. Στρατεύτηκε το 1939 και η γερμανική εισβολή (Απρίλιος 1941) τον βρήκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Μετά την κατάρρευση του μετώπου κατόρθωσε να επιστρέψει στην Κρήτη και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα Ρεθύμνης.

Αργότερα εντάχθηκε στην Ομάδα Πετρακογιώργη και έδρασε στην κεντρική και νότια Κρήτη. Μετά το τέλος του πολέμου μετανάστευσε στις Η.Π.Α. και έκτοτε ζει εκεί.

Η παρουσίαση της νέας αυτής έκδοσης της Ε.Κ.Ι.Μ. συνδυάζεται με μια μικρή έκθεση-αφιέρωμα στην ανταρτική Ομάδα Πετρακογιώργη.

Αναλυτικότερα, στο φουαγιέ του δεύτερου ορόφου του Μουσείου εκτίθενται ατομικά είδη και οπλισμός του Γεωργίου Τζίτζικα μαζί με φωτογραφικό υλικό σχετικό με τη δράση της Ομάδας Πετρακογιώργη και με την προσωπικότητα του αρχηγού της Γεωργίου Πετρακογιώργη. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει ως το Σάββατο 23 Ιουνίου.