Δύο ηλεκτρονικές ιστοσελίδες για αναζήτηση θέσεων εργασίας που απευθύνονται σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τέθηκαν σε λειτουργία με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, που προσπαθεί να προσελκύσει εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός των ορίων της.

Τη λειτουργία των δύο ιστοσελίδων ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Πρόκειται για το make-it-in-germany.com, όπου παρουσιάζονται (στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα) οι τρόποι αναζήτησης απασχόλησης, ενώ διαφημίζεται ο τρόπος ζωής στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα της απασχόλησης στη χώρα. Φιλοξενούνται δε μαρτυρίες εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό. Η διεύθυνση fachkraefteoffensive.de απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένους Γερμανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις εργασίας, κυρίως για φυσικούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, νοσηλευτές, αλλά και για εξειδικευμένους τεχνικούς βιομηχανίας.

Επιπλέον, έως το 2025, η Γερμανία υπολογίζεται ότι, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματός της, θα χάσει περί τα έξι εκατομμύρια πολιτών σε ηλικία εργασίας. «Εάν ενεργοποιήσουμε όλες τις αναξιοποίητες δυνατότητές μας, κατ' αρχήν στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παραμείνει μια ισχυρή χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.