Δεν παύει κανείς να εξίσταται και να μένει έκθαμβος μπροστά στις δεκάδες περιπτώσεις ενθυλάκωσης (κοινώς, τσεπώματος) χρήματος από αρκετούς Έλληνες.

Από τον κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του μέχρι τις τελευταίες αποκαλύψεις για απλούς ιδιωτικούς υπάλληλους που βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ (!) στην τράπεζα ενώ δήλωναν πενταροδεκάρες.

Προφανέστατα εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γενετική μετάλλαξη του Αμερικάνικου ονείρου. Δηλαδή, αντί για ένα σπίτι καλύτερο, μια δουλειά καλύτερη και μια σύνταξη αξιοπρεπέστερη, αρκετοί συμπολίτες μας φαίνεται οτι θέλησαν μια έπαυλη καλύτερη, μια δουλειά που να τους αποφέρει όσα άλλοι δεν βγάζουν σε δέκα ζωές και αντί για σύνταξη ένα \”κομπόδεμα\” αρκετό να ζήσουν και τα τρισέγγονά τους.

Θα μου πείτε, η απληστία ανέκαθεν είναι σήμα κατατεθέν της ανθρώπινης φύσης και δε γνωρίζει σύνορα, φυλές και θρησκείες. Ανεξάρτητα από το αν όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν μετά βεβαιότητος οτι στον τάφο δεν παίρνουν τίποτα μαζί τους και οτι θα καταλήξουν λίπασμα για το χώμα, η άκρατη επιθυμία για πλούτο με κάθε μέσο οδηγούν πολλούς στο να κάνουν αδιανόητα πράγματα προκειμένου όχι να επιβιώσουν αλλά ει δυνατόν να αποκτήσουν και να αποθηκεύσουν τον πλούτο όλου του κόσμου. Περιττό είναι να πούμε οτι ο Χριστός είχε δίκιο που έλεγε οτι τι θα ωφεληθεί κάποιος αν κερδίσει όλο τον κόσμο και χάσει την ψυχή του.

Πέραν όμως του ηθικού του ζητήματος υπάρχει και το πρακτικό. Σε μια χειμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα όπου το χρήμα για τις μεσαίες τάξεις όλο και λιγοστεύει, η αποκάλυψη των κραυγαλέα και παράνομα πλουτισάντων συμπολιτών μας πρέπει να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήτοι, τα παράνομα αποκτηθέντα χρήματα πρέπει να δημεύονται άμεσα και να αποδίδονται στο κράτος για κοινωνική πολιτική.

Ορισμένοι σκεπτικιστές ισχυρίζονται οτι οι ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ για τα εξωφρενικά ποσά που ανακαλύπτονται στους λογαριασμούς και η φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου είναι προπέτασμα καπνού και πυροτεχνήματα για να μη φανεί η ανικανότητα των υπηρεσιών να εισχωρήσουν βαθιά στο σάπιο και σκοτεινό \”υπόνομο\” της παραοικονομίας στη χώρα μας.

Άν όμως αναλογιστούμε οτι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος υπηρεσίες όπως η Αμερικάνικη Εφορία (IRS) χρησιμοποιούν, αντί στρατών από υπαλλήλους, την τεχνολογία και την ιχνηλάτιση των διαδρομών του χρήματος (ακόμα και το Google Earth) με εντυπωσιακά αποτελέσματα, πρέπει κανείς να επισημάνει στις αντίστοιχες Ελληνικές υπηρεσίες οτι δεν υπάρχει δεν μπορώ παρά μόνο δεν θέλω.

Το άνοιγμα των λογαριασμών μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλο-πάσης φύσεως επαγγελματιών είναι κάτι πάνω από σίγουρο οτι θα αποκαλύψει πράγματα και θαύματα. Σε συνδυασμό, δε, με μια καλή συμφωνία με τις Ελβετικές αρχές για φορολόγηση των παρανόμως διαφυγόντων κεφαλαίων από την Ελλάδα, θα οδηγήσει σε ταχεία εισροή \”φρέσκου\” χρήματος στα δημόσια ταμεία.

Έτσι, αντί να σπαζοκεφαλιάζουν οι \”εγκέφαλοι\” του Υπουργείου Οικονομικών για το αν θα πρέπει να κόψουν τους καφέδες στα Υπουργεία μπας και γλιτώσουν 5-10 χιλιάδες ευρώ για να έχουν να πουν κάτι στην Τρόϊκα, ας τολμήσουν να πράξουν αυτό που εδώ και καιρό έπρεπε να έχει γίνει. Εκτός κι αν φοβούνται τους φοροφυγάδες και την όποια επιρροή έχουν. Βέβαια τότε δε θα μιλάμε για κράτος δικαίου αλλά για αποικία των εχόντων και κατεχόντων.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός-Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook