Ανήμπορη να βρει κοινό βηματισμό απέναντι στα αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά της, η Ευρώπη από τη μία επεξεργάζεται σχέδια για μεγαλύτερη πολιτική και δημοσιονομική της ενοποίηση (ως αντίδοτο στην κρίση χρέους), ενώ ακριβώς την ίδια ώρα επαναφέρει τους συνοριακούς… διχασμούς μεταξύ των κρατών-μελών της (ως ανάχωμα στο μεταναστευτικό ρεύμα από το εξωτερικό).

Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις, η «αφορμή» φέρεται να είναι η Ελλάδα (η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από τη μία, και των ελληνοτουρκικών συνόρων από την άλλη) ενώ και για τα δύο σχέδια (της ενοποίησης και του διχασμού) υπεύθυνο είναι το Βερολίνο. Ενδεικτικά, χθες, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ προωθούσε την ιδέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 έδωσαν το πράσινο φως για την τροποποίηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα πως κάθε κράτος-μέλος της ζώνης θα μπορεί να αποφασίζει μονομερώς και να επαναφέρει -για χρονικό διάστημα έως ενός έτους (έξι συν έξι μηνών)- τους ελέγχους διαβατηρίων στα εθνικά του σύνορα.

Προκειμένου να δικαιολογηθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να συντρέχουν «εξαιρετικές περιστάσεις», περιστάσεις στις οποίες πλέον εντάσσεται και η μεγάλη μεταναστευτική πίεση (μέχρι… χθες, τα κράτη-μέλη είχαν το δικαίωμα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων αλλά μόνο για διάστημα έως 30 ημερών και αποκλειστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης).

Ωστόσο όπως αναφέρει το ethnos.gr, η χθεσινή απόφαση συνοδεύτηκε και από αντιδράσεις. Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σ. Μάλστρομ δήλωσε «απογοητευμένη», ενώ την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Πάντως, στην εν λόγω κόντρα έπεται συνέχεια καθώς για να εφαρμοστεί η απόφαση, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook