Κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική κρίση.

Στο δρόμο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης φαίνεται ότι βρίσκεται η Ισπανία, που είδε τον οίκο Fitch να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας της κατά τρεις βαθμίδες και τις αγορές να της κλείνουν την πόρτα με την αύξηση του κόστους δανεισμού της.

Η Ισπανία αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει τις συνομιλίες προκειμένου να προετοιμαστεί ένα σχέδιο διάσωσης για το τραπεζικό σύστημα της. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι δεν είναι έτοιμη να ζητήσει επισήμως την βοήθεια των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Μαδρίτη θα ζητήσει πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρώπης και της Γερμανίας είπαν ότι σήμερα θα πραγματοποιηθούν δύο τηλεδιασκέψεις. Η πρώτη αναμένεται σήμερα το πρωί από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη βοήθεια.

«Η ανακοίνωση αναμένεται το Σάββατο το απόγευμα» είπε ανώνυμα ένας από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και γίνονται προετοιμασίες με στόχο η συμφωνία να «κλειδώσει» πριν από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

Ωστόσο, αρκετοί ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν σήμερα αλλά το επίσημο αίτημα για την βοήθεια θα κατατεθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό στο τέλος του Ιουνίου, όταν και θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών. Την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Επίσημα η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα περιμένει τις εκθέσεις και στη συνέχεια θα λάβει αποφάσεις, αν και δεν διαψεύδει τις συζητήσεις.

Η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε σύγκλιση του Eurogroup και ξεκαθάρισε ότι η Μαδρίτη δεν έχει χτυπήσει την πόρτα των Βρυξελλών. «Δεν επιβεβαιώνω καμία σύγκλιση του Εurogroup... έτσι κι αλλιώς η Κομισιόν δεν συγκαλεί τα συμβούλια Εurogroup» είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και το Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο να διαψεύδει ότι η Ισπανία έχει ζητήσει την βοήθεια των εταίρων της. «Είναι πάντα σαφές ότι οι χώρες που (θέλουν να επωφεληθούν) της αλληλεγγύης υποβάλουν οι ίδιες το αίτημα. Έχουμε όλα αυτά που χρειάζονται για μια σταθερή εξέλιξη της ευρωζώνης» είπε η Άνγκελα Μέρκελ που επέμεινε ότι η Γερμανία δεν ασκεί πιέσεις στη Μαδρίτη να εισέλθει στον μηχανισμό στήριξης.