Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους δέκα γυναίκες, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στη Συρία από πυρά του στρατού στην πόλη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πυρά έπληξαν μια κατοικημένη συμμαχία της πόλης, μιας από τις εστίες της αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στους ακτιβιστές.

Οι επιχειρήσεις για την καταστολή των αντιφρονούντων και οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του τακτικού στρατού, που κλιμακώθηκαν, ειδικά στην πρωτεύουσα, στοίχισαν τη ζωή σε άλλους τουλάχιστον 26 ανθρώπους χθες σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη 55 άνθρωποι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είχαν σκοτωθεί στην αλ Κουμπέιρ, μια κωμόπολη στην κεντρική επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο το οποίο, όπως και η συριακή αντιπολίτευση, επέρριψε την ευθύνη για τη σφαγή σε Σαμπίχα, πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Οι αρχές διέψευσαν ότι διαπράχθηκε σφαγή και ανέφερε ότι υπήρξαν εννιά θύματα, που δολοφονήθηκαν από «τρομοκρατικές ομάδες», κατά την επίσημη ορολογία για τους αντάρτες και τους αντικαθεστωτικούς.

Πάνω από 13.400 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στους περίπου 15 μήνες που διαρκεί η εξέγερση και η αιματηρή καταστολή της, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.