Νέο τρόπο διανομής του κοινοτικού χρήματος και εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να περιορίσει στο ήμισυ τη μόχλευση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναβάλει τα δάνεια για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην ελληνική κυβέρνηση από κοινοτικά στελέχη, την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΤΕπ αποφάσισε να περιορίσει από 1 προς 2 στο 1 προς 1 την μόχλευση για δάνεια προς μικρομεσαίους.

Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυήσεων που πανηγυρικά είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο με συμφωνία μεταξύ ΕΤΕπ και υπουργείου Ανάπτυξης και αποτελούσε το βασικό όχημα τόνωσης της αγοράς. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, θα φτιαχνόταν «από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ με σχέση 1:2» θα παρείχαν ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Η απόφαση τελικά μειώνει τουλάχιστο στο μισό το ποσό.

Χειρότερη είναι η κατάσταση με τα περίφημα ομόλογα έργων που θα έβαζαν εμπρός, μετά από πολύμηνη απραξία, τα μεγάλα έργα υποδομής με μόχλευση 1 προς 3, ενώ πλέον ερωτήματα δημιουργούνται για προγράμματα της ΕΤΕπ με την Ελλάδα αξίας 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το 2011 και για νέα δάνεια προς ενεργειακές ΔΕΚΟ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς που έμαθε την είδηση -ετεροχρονισμένα σύμφωνα με στελέχη της- την προηγούμενη Παρασκευή. «Όταν βρέχει χρειάζεται ομπρέλα, αλλά αυτοί τραβάνε το χαλί» ανέφερε με νόημα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Από την άλλη πλευρά, κοινοτικά στελέχη αποδίδουν την απόφαση στο ότι, όπως λένε, δεν έχει βρεθεί λύση στο εδώ και μήνες αίτημα της ΕΤΕπ να βρεθεί εγγυητής για το επιπλέον ποσό, ώστε να υπάρχει κάλυψη κινδύνου της τράπεζας έναντι «ατυχήματος» στην πορεία της Ελλάδας εντός του ευρώ…

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού Π. Πικραμένου και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα, εξετάστηκαν τρόποι ανατροπής της απόφασης, το ενδεχόμενο να εξεταστεί νομικά για να φανεί αν υπήρξε παραβίαση της συμφωνίας αλλά και βρεθούν άλλες λύσεις…

«Αν είναι να δίνουν σε δάνεια όσα τους δίνουμε ως εγγύηση, να μοιράσουμε κατευθείαν το ΕΣΠΑ στην αγορά ως επιδοτήσεις. Γιατί να το έχουμε παρκαρισμένο;» επισήμανε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Πρόσθεσε με νόημα ότι η πληροφόρηση για την απόφαση δεν έφτασε στην Αθήνα από επίσημη οδό, μέσω των εκπροσώπων στην Τράπεζα, αλλά από άτυπη ενημέρωση που έγινε από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προ ημερών και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χόρστ Ράιχενμπαχ, είχε αναφερθεί επικριτικά στο ζήτημα σε συνέντευξή του στο Βερολίνο. Επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι τόσο ανασφαλής με την Ελλάδα, που πραγματικά ανησυχώ». Πρόσθεσε ότι «πραγματικά ανησυχώ ότι η τράπεζα χρηματοδότησης της Ευρώπης δεν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει απόλυτα στην μπερδεμένη κατάσταση της Ελλάδας, όπως θα ήταν απαραίτητο για τη χώρα».

Από ελληνικής πλευράς πάντως η προετοιμασία προχώρησε. Στις 31 Μαΐου υπεγράφη κοινή απόφαση των κ. Ζανιά και Στουρνάρα για τη Σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας με την επωνυμία «Ελληνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΕΛΤΕπ ΜΜΕ)» η οποία δημοσιεύθηκε και σε ΦΕΚ.

Στόχος ήταν να επιλεγούν το ταχύτερο δυνατό οι τράπεζες για να αρχίσει να ρέει κάποιο «δανεικό» χρήμα στην αγορά, η οποία έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν αρχικά στόχος να τρέξει μέσα στο 2011 και τον Μάρτιο-Απρίλιο να ξεκινήσει και το ταμείο για τα έργα υποδομής, που πλέον μεταφέρονται για το… μέλλον.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook