Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος οι εκλογές στις 17 Ιουνίου, σε σχέση με τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα η εκλογική δαπάνη θα είναι μειωμένη κατά 30%, δηλαδή γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα - Δευτέραμε τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

Στη συνέχεια ο υπουργός προέβη σε διευκρινίσεις λέγοντας πως ο αριθμός των δικαιούχων αποζημίωσης για την εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία παραμένει ο ίδιος, όμως το ποσό των αποζημιώσεων μειώνεται για τις περισσότερες κατηγορίες, πλην των εργαζόμενων στους δήμους, όπου θα υπάρξει μικρή αύξηση. Η συνολική πίστωση που θα διαχειριστεί το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Μάιο.

 Επίσης, εξοικονομούνται 800.000 ευρώ για τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων από τους δήμους προς το υπουργείο Εσωτερικών (για την ανάληψη των καθηκόντων τους και για τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων), καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ενημέρωση με τηλεομοιοτυπία (fax) μέσω του Δικτύου «Σύζευξις».

Επιπλέον στη διάθεση του υπουργείου βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα καταβληθούν σταδιακά στους δικαιούχους από τις 15 Ιουνίου, αφού πρώτα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων.

«Όσον αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις θα ήθελα να τονίσω πως ο αριθμός των δικαιούχων παραμένει αμετάβλητος, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο η αποζημίωση στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μειώθηκε όσο περίπου και η περικοπή του προϋπολογισμού εκλογών, εκτός από μια κατηγορία δικαιούχων, τους εργαζόμενους στους δήμους, που έγινε προσπάθεια και κατέστη δυνατή η αύξηση της αποζημίωσης», δήλωσε ο κ. Μανιτάκη.

Τέλος ο υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στη διάθεσή μας οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους σταδιακά από τις 15 Ιουνίου μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων τους».

 

protothema.gr