Παιδιά στη Συρία κατηγορούν τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι τα χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Ορισμένα παιδιά δήλωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να ανέβουν σε άρματα μάχης, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις του ΟΗΕ ανέφερε ότι πολλά παιδιά πέφτουν θύματα βασανισμών όταν έχουν τεθεί υπό κράτηση και σφαγιάζονται.

Η Ραντίκα Κουμαρασουάιμι δήλωσε στο BBC ότι η ομάδα της επέστρεψε από τη Συρία με «φρικιαστικές» πληροφορίες.

Πρόσθεσε ότι τα βασανιστήρια που υφίστανται τα παιδιά είναι ασυνήθιστα ακόμα και σε περίοδο πολέμου. Τόνισε ότι ποτέ δεν έχει δει παρόμοια κατάσταση, όπου τα παιδιά να γίνονται στόχοι ηθελημένα.

«Πολλοί πρώην στρατιώτες μίλησαν για πυροβολισμούς σε περιοχές αμάχων, είδαν παιδιά, μικρά παιδιά να δολοφονούνται και να ακρωτηριάζονται» είπε.

«Είχαμε, επίσης, μαρτυρίες και είδαμε παιδιά που βασανίστηκαν και που έφεραν τα σημάδια του βασανισμού τους. Ακούσαμε, επίσης, και για περιπτώσεις παιδιών -αυτό μας το είπαν κάποια παιδιά-, που τοποθετήθηκαν πάνω σε τανκς και χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες, προκειμένου τα τανκς να μη δεχτούν τα πυρά» πρόσθεσε.

Επέκρινε, παράλληλα, και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο παιδιά.

«Για πρώτη φορά ακούμε για παιδιά που στρατολογούνται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κυρίως σε ιατρικές εργασίες και εργασίες που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες, αλλά και πάλι στην πρώτη γραμμή» τόνισε.

«Να σταματήσει άμεσα η βία»

Η βία στη Συρία επιδεινώνεται καθώς εντείνονται οι επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων κατά πολιτικών κέντρων, ενώ και η αντιπολίτευση στρέφει όλο και περισσότερο τις συντονισμένες επιθέσεις της κατά κυβερνητικών δυνάμεων και υποδομών της Συρίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει αμέσως» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΓΓ του ΟΗΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθιά ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο στις περιοχές που είναι στο επίκεντρο των μαχών.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΗΕ στην περιοχή Αλ Χάφα, όπου υπάρχουν αναφορές για συσσωρευμένη στρατιωτική δράση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, καταδίκασε την κλιμάκωση της ένοπλης βίας, ιδίως το βομβαρδισμό πολιτικών στόχων.

Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με αναφορές ακτιβιστών που σημειώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην κεντρική επαρχία της Χομς, στην παράκτια επαρχία της Λατάκιας, καθώς και στην Ντερ αλ- Ζουρ στα ανατολικά της χώρας.

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, με βαρέα όπλα κατά οχυρών των ανταρτών, αλλά και από τις συνεχείς εκθέσεις για παγιδευμένους αμάχους στις πολιορκημένες συριακές πόλεις.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ειδικά στις δύο επαρχίες της Χόμς και της Λατάκιας οι οποίες δέχονται διαδοχικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, με τους κατοίκους να ζητούν άμεση βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι πολλοί άμαχοι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- έχουν παγιδευτεί σε γειτονιά της επαρχίας Χομς και γίνεται προσπάθεια μέσω διαπραγματεύσεων ώστε να εκκενωθεί η περιοχή από τους αμάχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «βαθύ συναγερμό» μετά τις εκθέσεις ότι το συριακό καθεστώς οργανώνει σφαγές, στα προάστια της Δαμασκού αλλά και σε πόλεις όπως η Ντεραά, η Χόμς και η Χάμα.
Η Ουάσιγκτον μιλά για σοβαρή κλιμάκωση της βίας, καθώς οι εκθέσεις αναφέρουν νέα επιθετική τακτική του συριακού στρατού με τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων τα οποία βάλουν κατά αμάχων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook