Εντολή του λαού για ισχυρή κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με στόχο την αλλαγή του μνημονίου και παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη διακαναλική του συνέντευξη την Τετάρτη, τονίζοντας πως «το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και κοστολογημένο σε ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε από την αρχή της συνέντευξης επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η εξαγγελία του για μονομερή καταγγελία του μνημονίου οδηγεί σε ρήξη με την Ευρώπη και έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα» με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την στήριξη της αγοράς εργασίας, υπογράμμισε ο Αντ.Σαμαράς, αξιοποιώντας το κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη -αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ισπανία, την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία αλλά το ιρλανδικό δημοψήφισμα.

Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με παραμονή στην Ευρωζώνη. «Εμείς λέμε θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, και θέλουμε ευρώ, με υπεθυνότητα», είπε, λέγοντας με νόημα πως άλλοι «παίζουν πόκερ».

Σε ερώτηση για το μετεκλογικό τοπίο και τις δυναμικές συνεργασιών, ο Αντ.Σαμαράς τόνισε ότι «κρατά το μήνυμα του κόσμου» από τις προηγούμενες εκλογές, το οποίο ανέφερε πως ήταν «συνεργασία και παραμονή στο ευρώ».

«Δεν μπορούμε όμως εκ προοιμίου να βάζουμε απαγορευτικούς όρους στη συμμετοχή» είπε, δείχνοντας στις αναφορές του Ευ.Βενιζέλου για «οικουμενική κυβέρνηση συνευθύνης» και του Αλ.Τσίπρα για «κυβέρνηση της Αριστεράς».

«Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» τόνισε, με στόχο την αλλαγή του μνημονίου προς την κατεύθυνση στήριξης της αγοράς εργασίας με παραμονή στην Ευρωζώνη. «Στοιχίζομαι πίσω από οποιονδήποτε που είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της αλλαγής του μνημονίου για στήριξη της οικονομίας, για να βρουν δουλειά τα νέα παιδιά» είπε ο Αντ.Σαμαράς.

Όσον αφορά το ζήτημα της πρωθυπουργίας, απέρριψε τη συζήτηση λέγοντας πως «είναι περίεργο το να μιλάμε εάν πρέπει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να ηγηθεί ή όχι της κυβέρνησης».

«Νομίζετε ότι πολλοί θα θέλουν την πρωθυπουργία, νομίζετε ότι δεν θα είναι Γολγοθάς;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Μαθηματικά για κόμιξ» οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στις επικρίσεις του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας πως το οικονομικό του πρόγραμμα «έχει το ρεκόρ πως δεν έχει ούτε ένα νούμερο». «Είναι μαθηματικά για κόμιξ» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα περί »σχεδίου Β», ο Αντ.Σαμαράς υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο χωρίς να παρουσιάζει την στρατηγική του. «Γουρούνι στο σακί;» ρώτησε ενδεικτικά.

«Εγώ πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σχέδιο» υπογράμμισε ο Αντ.Σαμάρας. «Το μόνο νέο που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα είμαστε εκτός Ευρώπης, και είναι καταστροφικό νέο, το μόνο νέο οι αναφορές Αμυρά που μίλησε για όπλα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν δέχομαι το παλιό να φορά τη μάσκα του νέου κι εμείς να μην αντιδρούμε» τόνισε.