Με γνώμονα τη βιωσιμότητα των αγροτικών συνεταιρισμών και τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης, απεύθυνε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, κ. Παπακωνσταντίνου και Ρέππα αντίστοιχα, σχετικά με την αποδοχή ή μη χορήγησης άτοκων δανείων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ειδικότερα, ο κ. Πλακιωτάκης αφού περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση τόσο των ενώσεων όσο και των παραγωγών πρότεινε την ευνοϊκή χορήγηση άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα αναφέρει:

Κύριοι Υπουργοί,

Η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση έχει πλήξει, όπως είναι λογικό, και τον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου. Μάλιστα κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε με τη μείωση της παραγωγής από 30% έως 50% αναλόγως της περιοχής, λόγω της δακοπροσβολής.

Ο αγροτικός κόσμος του νησιού στην προσπάθεια του να επιβιώσει προωθεί το ελαιόλαδο του σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αφού οι συνεταιρισμοί που το τυποποιούν, αδυνατούν λόγω μειωμένης ρευστότητας να το απορροφήσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΕΑΣ Σητείας η οποία είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τυποποίηση και την πώληση ελαιολάδου στο εξωτερικό. Σημειώνεται δε ότι κάθε χρόνο 5.000 τόνοι περίπου τυποποιούνται και πωλούνται στο εξωτερικό.

Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα, οι Ενώσεις έχουν ζητήσει να λάβουν άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προτιθέμενες να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα από την πώληση του προϊόντος.

Αυτό θα εξασφαλίσει αφενός τη βιωσιμότητα των Ενώσεων και αφετέρου θα βοηθήσει τον παραγωγό να απολαύσει καλύτερες τιμές .

Ήδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκφραστεί σε αλληλογραφία του θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά παρ’ όλα αυτά σε ουδεμία ενέργεια έχει προβεί.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τόσο τις Ενώσεις όσο και τους παραγωγούς,

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

– Προτίθεστε να ικανοποιήσετε το αίτημα των Ενώσεων του νησιού για χρηματοδότηση και εάν ναι , πότε ακριβώς, αφού η αγορά δε μπορεί να περιμένει άλλο;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook