Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης να συστήσει στα μέλη του να συνεχίσουν να μην δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως και τη Δευτέρα, οπότε και θα αποφασίσουν τη στάση τους με κριτήριο εάν έχουν πληρωθεί ή όχι οι οφειλές του Οργανισμού και αν τα χρήματα έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αττικής Κ.Λουράντος αλλά και πρόεδροι αρκετών συλλόγων της περιφέρειας εκτίμησαν ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, ενώ διαφορετική άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου καθώς και οι πρόεδροι των συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, που ζήτησαν να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΠΥ έχει ήδη εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα τους εξόφλησε και για το Μάρτιο.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ως εξής:

«Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα για τα φαρμακεία μας, για τον ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους.

Αναδείξαμε την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Καλέσαμε και πετύχαμε να πάρουν θέση τα κόμματα βάζοντας τα προβλήματά μας σε κεντρική θέση της πολιτικής ατζέντας.

»Τονίσαμε την αναγκαιότητα της ρευστότητας των φαρμακείων ως όρου επιβίωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών. Οι φαρμακοποιοί όλης της Χώρας με τον αγώνα μας είχαμε αποτελέσματα. Αποπληρώθηκαν οι συνταγές του Μαρτίου. Αναδείξαμε το θέμα των χρεών του 2011 και τα κόμματα δεσμεύτηκαν για άμεση αποπληρωμή ή για συμψηφισμό.

»Λαμβάνουμε υπόψη το νομικό πλαίσιο, τις ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης, το ρόλο μας ως κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την αδιάσπαστη σχέση μας με τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και τέλος τις δεσμεύσεις των κομμάτων.

»Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεδρίασε σήμερα μαζί τα ΔΣ των Αττικής και Πειραιά και την παρουσία Προέδρων από όλη τη χώρα και αποφάσισε:

»Προτείνει στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους την αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη πληρωθεί ο μήνας Μάρτιος.

»Διεκδικούμε από τη νέα κυβέρνηση την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και την εξόφληση των οφειλομένων μέσα στις προθεσμίες του νόμου».

 

in.gr