Τρία ολόκληρα χρόνια μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις του Φεβρουαρίου του 2008 και το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών του Νομού Χανίων, τα ελαιόδενδρα των οποίων είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές, ξεμπλοκαρίστηκε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πήρε τον δρόμο για τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) κ.Γιώργος Γωνιωτάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κ.Ηλίας Χαλακατεβάκης, ο φάκελος με το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ, εστάλει στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και να δοθεί η έγκριση για καταβολή των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ τον ερχόμενο Απρίλιο και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, θα ξεκινήσει η εκδίκαση των αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες είχαν καταθέσει περίπου 250 αγρότες των Χανίων μέσω της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Οι αγωγές αφορούσαν την οριζόντια περικοπή κατά 40% των κοινοτικών ενισχύσεων της περιόδου 2002-2003 που είχαν επιβληθεί από την τότε κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ.Γωνιωτάκης οι παραγωγοί που κατέθεσαν τις αγωγές δεν είναι υποχρεωμένοι να παραστούν στο δικαστήριο, αλλά πρέπει να επικοινωνήσουν με την Ομοσπονδία στο τηλέφωνο 2821094732 από τις 10πμ – 1 μμ προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά για να δώσουν και μια εξουσιοδότηση ώστε να παραστεί αντι αυτών ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον κ.Γωνιωτάκη, εκτός του θέματος της επιστροφής των χρημάτων που αδίκως είχαν παρακρατηθεί , υπάρχει και το θέμα της ηθικής δικαίωσης για μια υπόθεση που είχε προκαλέσει και έντονες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τον τριήμερο αποκλεισμό των Οικονομικών Εφοριών των Χανίων.

Μάλιστα για αυτές ακριβώς τις κινητοποιήσεις, την Τετάρτη 9/3 επρόκειτο να δικαστούν 17 Χανιώτες , αλλά λόγω της απεργίας των δικηγόρων των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για πολλοστή φορά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook