Η γενική εισαγγελία του Παρισιού ζήτησε χθες να επιβληθεί πρόστιμο 225.000 ευρώ σε βάρος της εταιρείας Continental Airlines στην κατ\’ εφέσιν δίκη για το αεροπορικό δυστύχημα ενός Concorde της Air France, το οποίο συνέβη πριν από δώδεκα χρόνια κοντά στο Παρίσι.

Στην δίκη στον πρώτο βαθμό, η αμερικανική εταιρεία καταδικάστηκε σε πιο ελαφρύ πρόστιμο, 200.000 ευρώ για την ευθύνη της για το δυστύχημα το οποίο προκάλεσε 113 νεκρούς στις 25 Ιουλίου του 2000 στην Γκονές κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα την έρευνα που διεξήχθη μετά το δυστύχημα αιτία για την πτώση του Concorde ήταν μια μεταλλική λάμα που αποσπάστηκε από ένα αεροσκάφος DC10 της Continental Airlines. Το μεταλλικό έλασμα έπεσε στον διάδρομο απογείωσης του Concorde στο αεροδρόμιο Ρουασί.

Αφότου τροχοδρόμησε πάνω σε αυτή τη μεταλλική λάμα ένα ελαστικό του Concorde έσκασε, τα κομμάτια του τρύπησαν τη δεξαμενή καυσίμων και προκάλεσαν ανάφλεξη της κηροζίνης.

Η Εισαγγελία του Παρισιού κατηγόρησε χθες την Continental Airlines «για αμέλεια στη συντήρηση του DC10». Το πρόστιμο είναι το μέγιστο που απαιτείται από μια εταιρεία για εξ αμελείας ανθρωποκτονίες.

Ο κ. Ντεμπάκ ζήτησε επίσης από το εφετείο των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι να απαλλάξει δύο υπαλλήλους της Continental Airlines.

Ο ένας, ο Τζον Τέιλορ, είχε καταδικαστεί σε 15μηνη φυλάκιση με αναστολή το 2010 για κακή κατασκευή και προσαρμογή της μεταλλικής λάμας, ενώ ο επικεφαλής του συνεργείου του Στάνλεϊ Φορντ, είχε αθωωθεί.

Η γενική εισαγγελία ζήτησε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή κατά του Κλοντ Φραντζέν, πρώην στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας (DGΑC), ο οποίος είχε αθωωθεί στην πρωτοβάθμια δίκη. Σύμφωνα με έναν άλλο εισαγγελέα, ο Φραντζέν φέρεται ότι είχε παραβλέψει προβλήματα ασφαλείας που σχετίζονταν με τα Concorde.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook