Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η πίεση στην Ευρωζώνη και δη στα κέντρα λήψης αποφάσεών της, Βερολίνο και ΕΚΤ, με τα μέτωπα της κρίσης να περιλαμβάνουν πλέον όχι μόνο την Ελλάδα – που σε κάθε περίπτωση στρέφει πάνω της την προσοχή λόγω των κρίσιμων εκλογών της Κυριακής – αλλά και την Ισπανία, ουσιαστικά αποκομμένη πλέον από τις αγορές, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού της έχει πια ξεπεράσει το 7% (δείτε εδώ), την Ιταλία, που πιέζεται αφόρητα από τους ιδιώτες επενδυτές και κερδοσκόπους και την Κύπρο, με τα τελευταία σενάρια να κάνουν λόγο για άμεση προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης, ίσως και πριν την Κυριακή!

Η πίεση στοχεύει ευθέως το Βερολίνο, αφού η Γερμανία είναι αυτή που «κρατά τα κλειδιά» της Ευρωζώνης, βάζει την ατζέντα των εξελίξεων και «υπογράφει» την – αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος – συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινήθηκαν και οι δηλώσεις των ηγετών Γαλλίας και Ιταλίας, για την Ελλάδα και γενικότερα για την ευρωπαϊκή κρίση.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη πως
Επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εφόσον φυσικά η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι κοινή τους βούληση η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά κατέστησε σαφές πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος περιμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει, να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα..

Ο κ. Ολάντ από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της όσον αφορά στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση εκταμίευση κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Mόντι ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ολάντ συμφώνησαν πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν επαρκεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ενόψει της κρίσιμης «ελληνικής κάλπης» της Κυριακής.

Με βάση δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Γαλλικό πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική διάσκεψη, αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής: «Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Την Πέμπτη μια άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο», είπε η πηγή αυτή.

Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη» τελεσίδικα, επισήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.

Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο ειδικά το να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.

protothema.gr