Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή  στο χώρο της Ενετικής Πύλης (Στοά) Μακάσι κατά την οποία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, παρουσία πολιτικών αρχών, συγγενών των θυμάτων, φορέων και πλήθος κόσμου, προς τιμήν όλων εκείνων που αιχμαλωτίσθηκαν, βασανίστηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας στο μεγάλο μπλόκο της Κρήτης ή πνίγηκαν κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο ΔΑΝΑΗ (Ταναΐς).

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης μετά το πέρας της εκδήλωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Η στοά Μακάσι χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινός χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων από τα ναζιστικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και στο Μεγάλο Μπλόκο του 1943.

Επρόκειτο για ένα κολαστήριο όπου, οι κρατούμενοι υφίσταντο τα πιο βάναυσα βασανιστήρια με στόχο την καταρράκωση της αξιοπρέπεια και της ψυχικής αντοχής.

Ο Δήμος Ηρακλείου δημιούργησε στη Στοά ένα χώρο Ιστορίας και Μνήμης ως ελάχιστο οφειλόμενο χρέος τιμής σε όλους εκείνους που με τη δική τους θυσία μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Είναι ένα χρέος που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook