Με ηχηρή σιωπή συνόδευσε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο γενικός γραμματέας και πρώην υπουργός Δημήτρης Γεωργακόπουλος, αφήνοντας και –τυπικά πλέον- «ακέφαλο» τον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό Κράτους.

Η κίνηση του αυτή ήταν για πολλούς, από καιρό αναμενόμενη, καθώς οι σχέσεις του κυρίου Γεωργακόπουλου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν κάκιστες αφού, επί ένα και πλέον χρόνο, ο γενικός γραμματέας παρέμενε χωρίς ουσιαστικά αρμοδιότητες και το «παιχνίδι» με τις απανωτές αλλαγές στη φορολογία γινόταν αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών και τους "εκλεκτούς" του.

Σύμφωνα με τους παροικούντες την πλατεία Συντάγματος πάντως, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο χρόνος που επελέγη για να τα «βροντήξει» ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Η γενική καθίζηση, όπως λένε, στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αποδεδειγμένη απροθυμία της ηγεσίας του υπουργείου να υλοποιήσει τις αλλαγές στον εισπρακτικό μηχανισμό για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ (σσ: ο κ.Γεωργακόπουλος ήταν βασικός συντάκτης του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος για τα θέματα φορολογίας) ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αιτία της αποχώρησης –για την οποία έμοιαζε ο ίδιος να προετοιμάζεται από καιρό.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο κ. Γεωργακόπουλος απέστειλε ή σκέφτεται να αποστείλει στον πρωθυπουργό και επιστολή με βασικές επισημάνσεις από την θητεία του στο υπουργείο, για τις αιτίες του καταποντισμού των δημοσίων εσόδων, αλλά και με προτάσεις για την ανόρθωσή του.

Ήταν κοινό μυστικό πάντως στην Καραγεώργη Σερβίας ότι από καιρό οι προτάσεις του τέως γενικού γραμματέα δεν λαμβάνονταν υπόψιν, ενώ όλοι διέκριναν και την τάση υποσκελισμού και παραμερισμού του σε όλες σχεδόν τις αποφάσεις –των οποίων όμως και εκ της θέσεώς του συχνά χρεωνόταν ή αναγκαζόταν ως τώρα να υπερασπίζεται.

Τι λέει η πλευρά Παπακωνσταντίνου

Στο μεταξύ συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διευκρίνιζαν πάντως, αργά τη νύχτα, πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει την παραίτηση του κυρίου Γεωργακόπουλου, σε συνάντηση που είχαν την προηγούμενη μέρα καθώς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κρίθηκε και αξιολογήθηκε για το έργο του», χρεώνοντάς του δηλαδή την θεαματική υστέρηση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Προσέθεταν δε ότι «οι αρμοδιότητες που είχε ήσαν οι ίδιες με των προκατόχων του» και άρα δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης του ρόλου. Συμπλήρωναν όμως και ότι «η πολιτική του υπουργείου είναι και εκφράζεται ενιαία», θέλοντας να δείξουν πως δεν στοιχειοθετείτε ζήτημα παραγκωνισμού του κ. Γεωργακόπουλου, στις περιπτώσεις που άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου αναλάμβαναν δράσεις σχετικές με το αντικείμενο που είχε εκχωρηθεί στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου.


protothema.gr