Κανονικά θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, διαβεβαίωσε χθες τους ασθενείς ο διοικητής του ιδρύματος, επισημαίνοντας πως οι παραιτήσεις των ιατρών δεν έγιναν δεκτές.

Το μεσημέρι της Παρασκευής επικράτησε ένταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, στον δεύτερο όροφο του οποίου συγκεντρώθηκαν οι νεφροπαθείς ζητώντας εξηγήσεις από τη διοίκηση για το μέλλον της μονάδας και για το αν τελικά θα χρειαστεί να απευθύνονται στα νοσοκομεία των Χανίων και του Ηρακλείου.

Οι ασθενείς, θορυβημένοι από τις παραιτήσεις του ιατρικού προσωπικού της μονάδας αλλά και από τις προειδοποιήσεις των γιατρών που τους ενημέρωσαν να απευθύνονται στο εξής σε άλλα νοσοκομεία, διανύοντας τρεις φορές την εβδομάδα δεκάδες χιλιόμετρα για να υποστούν την επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης θέλησαν να ενημερωθούν επίσημα και από την διοίκηση για το τί θα γίνει στο εξής με τους ασθενείς.

Η διοίκηση διαβεβαίωσε τους ασθενείς πως θα συνεχίσουν κανονικά να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς οι παραιτήσεις των γιατρών δεν έγιναν δεκτές και εξήγησε στους ίδιους και τις οικογένειές τους, πως υπάρχει ΦΕΚ το Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των κλινών αυξάνεται κατά 20, άρα κατά συνέπεια, όπως εξήγησε, αυξάνεται το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ο Γιώργος Μοσχοβάκης, επιχείρησε να εξηγήσει στους ασθενείς ότι το έγγραφο αυτό δεν θα έπρεπε να αξιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο, με την έννοια ότι προέρχεται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ελάχιστες ώρες πριν από τις εκλογές και διαβεβαίωσε ωστόσο πως υπήρξε άμεσα απάντηση εκ μέρους του νοσοκομείου για την προχειρότητα αφενός του σχεδίου, ενώ παράλληλα κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ του Μαρτίου.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο κ. Μοσχοβάκης ανέφερε: «Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά. Σίγουρα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο τμήμα μετά και το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής. Δεν μπορεί να έρχεται λοιπόν ένα σχέδιο οργανισμού, το οποίο να προβλέπει τρεις γιατρούς στο τμήμα και χωρίς να προβλέπει νεφρολογική κλινική.

Οι παραιτήσεις των νεφρολόγων δεν έγιναν δεκτές και εμείς ήδη αποστείλαμε αρμοδίως έγγραφο στην ΔΥΠΕ, στο οποίο αναφέραμε την προχειρότητα που υπάρχει, αλλά καταθέσαμε ταυτόχρονα την πρόταση σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου μας. Οι αιμοκαθαιρούμενοι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά στο νοσοκομείο μας. Άλλωστε τον Μάρτιο του 2012 εκδόθηκε ΦΕΚ που ανέφερε ότι οι κλίνες μας ανεβαίνουν στις 220 από 200 και έτσι θα εξασφαλίσουμε περισσότερο προσωπικό ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχω την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουμε ένα οργανισμό αποτελεσματικό για τις ανάγκες του νοσοκομείου, λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπόψιν τις συνθήκες που ζούμε».

Τους φόβους και την αγωνία των νεφροπαθών εξέφρασε ο κ. Μανόλης Κισσανδράκης που κάνει οκτώ χρόνια αιμοκάθαρση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε πάρα πολύ για αυτά που ακούγονται, για το κλείσιμο της κλινικής και για όσα μας είπαν οι γιατροί ότι θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο εξής σε άλλα νοσοκομεία. Κάνω οκτώ χρόνια αιμοκάθαρση, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να μας ταλαιπωρούν με αυτό τον τρόπο. Φτάνει που δίνουμε τόσα λεφτά στα φάρμακά μας».

Στο πλευρό των νεφροπαθών χθες το μεσημέρι ήταν ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο και το Σωματείο ΑμεΑ, ο πρόεδρος του οποίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. «Το σωματείο μας που εκπροσωπεί τους νεφροπαθείς διαμαρτύρεται για το σχέδιο του οργανισμού που μειώνει τους γιατρούς, τις κλίνες και κλείνει κλινικές.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική εξέλιξη για το Νοσοκομείο. Θα πρέπει όλοι να συστρατευτούμε και να δώσουμε ένα αγώνα συνολικό για να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις. Οι νεφροπαθείς έχουν προειδοποιηθεί να απευθύνονται στους γειτονικούς νομούς, δεν είναι δυνατόν να διανύουν τόσα χλμ. για να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους και εμείς είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποτρέψουμε τα παραπάνω» είπε ο κ. Δ. Τσαχάκης.

Επιστολή της αντιπεριφερειάρχη για το σχέδιο του οργανισμού

Την ίδια στιγμή με επιστολή της στον υπηρεσιακό υπουργό, την οποία κοινοποιεί στην ΔΥΠΕ, τον περιφερειάρχη και τη διοίκηση του Νοσοκομείου η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή εκφράζει την έντονη ανησυχία της σημειώνοντας μάλιστα την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν οι τροποποιήσεις που έχει προτείνει η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Με αφορμή τον προτεινόμενο Οργανισμό λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που πρόσφατα αποστείλατε στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφερειακής μας Ενότητας για τροποποιήσεις θα ήθελα να σας εκφράσω την αναστάτωση και αγανάκτηση, που έχει προκαλέσει το εν λόγω σχέδιο όχι μόνο στο προσωπικό του Νοσοκομείου και τους ασθενείς, αλλά σε σύσσωμη την τοπική κοινωνία. Μελετώντας το σχέδιο, που αποστείλατε, και μετά από συνεννόηση και με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του μοναδικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία περικοπές.

Μεταξύ άλλων, ενώ βάσει της με αριθμ. Υ4α. οικ26347 απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 835/19-3-2012 τ. Β’) η δυναμικότητα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ορίζεται σε 220 κλίνες, στο σχέδιο αναφέρεται δυναμικότητα 200 μόνο κλινών. Επιπλέον Κλινικές, με σχεδόν 100% πληρότητα, όπως η Πνευμονολογική, αλλά και άλλες Κλινικές (Ψυχιατρική) και Τμήματα (ΩΡΛ) δεν αναφέρονται καν στο σχέδιο.

Αξίζει επίσης να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο μειωμένο αριθμό γιατρών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (από πέντε σε τρεις), που προβλέπει το σχέδιο, δεδομένου ότι μετά το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής «Ασκληπιός», που εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό νεφροπαθών, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου προστέθηκε και τρίτη βάρδια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μετά από συνεννόηση της Ιατρικής, της Διοικητικής, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου, σας έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της για την τροποποίηση του σχεδίου του Οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου (σας επισυνάπτονται), τις οποίες συμμεριζόμαστε πλήρως και κρίνουμε καθόλα αναγκαίες και επιβεβλημένες.

Είναι αδιανόητο η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με πληθυσμό 85.000 περίπου κατοίκων, με αυξημένη τουριστική κίνηση και με δύσκολη πρόσβαση σε Ηράκλειο και Χανιά, λόγω ΒΟΑΚ, να διαθέτει ένα Νοσοκομείο, του οποίου οι Κλινικές είναι κατά πολύ λιγότερες, από το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το οποίο μαζί με άλλα τρία Νοσηλευτικά Ιδρύματα, εξυπηρετεί μια Περιφερειακή Ενότητα 10.000 λιγότερων κατοίκων σε σύγκριση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Παρακαλούμε να γίνουν εκ μέρους σας οι απαραίτητες ενέργειες, και να υλοποιηθούν οι τροποποιήσεις, που προτείνει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε αυτό να αποκτήσει έναν Οργανισμό λειτουργίας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, αντάξιο παράλληλα ενός ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους Ρεθεμνιώτες πολίτες».

\”Ρεθεμνιώτικα Νέα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook