Σε νέες δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, λίγη ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη χώρα μας. Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ARD ότι δε θα δεχθούν αθέτηση των συμφωνιών, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη υποχώρηση με την Ελλάδα σηματοδοτεί πρόβλημα με τις άλλες χώρες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit poll» από την Αθήνα.

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων, ωστόσο δεν πρέπει να μιλάμε για μεγάλες αλλαγές», δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε αναφορικά με τα νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μοναδικός σωστός δρόμος και τίποτε άλλο». Ο κ. Βεστερβέλε μάλιστα δήλωσε πως «καλό θα ήταν να ακούσουμε και ένα ευχαριστώ [από τους Έλληνες]».

Σχετικά, επίσης, με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ο Γερμανός υπουργός σημείωσε πως «είναι ζωτικής σημασίας να σχηματιστεί μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα», ωστόσο δε θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς, όπως είπε, η διαφορά είναι «όπως το περιμέναμε, πολύ μικρή».

Εντούτοις, επισήμανε ότι το βασικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Διαφορετικά και εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια» πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι ο «παράγων χρόνος» και όχι η ουσία των συμφωνιών.

«Η Γερμανία επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αναλάβει τα βάρη των άλλων χωρών. «Η Γερμανία ούτε μπορεί ούτε θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι νωρίτερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρεσλερ, δήλωνε ότι δε μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα. (Διαβάστε εδώ σχετικά)

Σουλτς: Η νέα ελληνική κυβέρνηση να βρει λύση στο αδιέξοδο

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση στο αδιέξοδο, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει τους Έλληνες να σταθούν στα πόδια τους με μια συνθήκη για την απασχόληση και την ανάπτυξη και δίνοντάς λίγο περισσότερο χρόνο.

«Τότε οι Έλληνες θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι μια τέτοια λύση είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook