Ο συριακός στρατός επανέλαβε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χομς, προπύργιο των ανταρτών, ανέφεραν αντικαθεστωτικοί μαχητές, οι οποίοι είπαν πως υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού και πως φοβούνται \”μια σφαγή\” σε περίπτωση επίθεσης—ενώ τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα.

\”Οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν εδώ και τέσσερις-πέντε ημέρες το βομβαρδισμό της Χομς, στην προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο πολλών συνοικιών\”, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), στη βάση μαρτυριών μαχητών που βρίσκονται επί τόπου.

\”Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει και η πολιορκία της πόλης μάς πνίγει. Μας λείπουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα\”, δήλωσε ο Αμπού Μπιλάλ, ένας μαχητής που φοβάται πως ο στρατός θα διαπράξει \”σφαγή\” αν εισδύσει στις περικυκλωμένες συνοικίες.

Δύο άμαχοι και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν σε μάχες ή από ρίψεις πυρών στην πόλη Χομς, σύμφωνα με το OSDH, το οποίο έκανε επίσης λόγο για έξι αμάχους νεκρούς στην Ταλμπίς και τη Ραστάν, δύο πόλεις που βομβαρδίζονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και μήνες αλλά δεν έχουν ακόμη περιέλθει στον έλεγχό τους.

\”Δεν έχουμε πια γάλα για τα παιδιά, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα\”, είπε μια κάτοικος, μητέρα δύο παιδιών, σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο από μαχητές και δείχνει πλάνα της συνοικίας Ζουρέτ αλ-Σίγια στη Χομς, που έχει ρημάξει από τις καταστροφές, με άδειους δρόμους και καμένα κτίρια.

\”Δεν ζητάμε ούτε χρήματα ούτε όπλα, θέλουμε μόνο να βγάλουμε τα παιδιά μας από εδώ\”, είπε.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Ραστάν έφυγαν για τα γειτονικά χωριά, δήλωσε ο μαχητής Νιντάλ αλ-Χάκεμ μιλώντας μέσω Skype στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η κατάσταση των περισσότερων τραυματιών είναι \”κρίσιμη\” και υπάρχει έλλειψη φαρμάκων.

\”Δεν μπορούμε να θάψουμε τους μάρτυρές μας στο κοιμητήριο (…) έχει τεθεί στο στόχαστρο των δυνάμεων\” του προέδρου Μπασάρ αλ \’Ασαντ, πρόσθεσε.

Το Σάββατο (χθες) το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε ότι σχεδιάζεται μια νέα σφαγή στη Χομς, δηλώνοντας πως 30.000 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών πολιορκούν την πόλη.

Την προηγουμένη, το OSDH κάλεσε τον ΟΗΕ να \”επέμβει αμέσως για να σταματήσουν οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί στις συνοικίες της Χομς προκειμένου να απομακρυνθούν περισσότερες από 1.000 οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών\”.

Στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια), τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των κοινοτήτων Αμπίν και Αντάν, τις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το OSDH.

Στην επαρχία της Δαμασκού, ένας άμαχος σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα και δύο άλλοι από πυρά στην κοινότητα Ντούμα, στόχο βομβαρδισμών και θέατρο μαχών ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες και δύο άλλοι σκοτώθηκαν στη Μισράμπα και την Καφαρμπάτνα.

Όχι μακριά από την πρωτεύουσα, ένας 17χρονος νέος \”σπρώχθηκε στο κενό από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου ενός κτηρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας που ερευνούσαν το σπίτι του\” στην Νταράγια, σύμφωνα με μαχητές.

Στην υπόλοιπη χώρα, ένας άμαχος σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή κοντά στο χωριό Ταμαανέ, στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτικά) και στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις που άνοιξαν πυρ σε μια επικήδεια πομπή ενώ ένας διοικητής των ανταρτών σκοτώθηκε σε μάχες.

Επίσης, 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν, κυρίως σε μάχες στην κοιλάδα Γκαμπ, στην επαρχία Χάμα (κέντρο), σύμφωνα με το OSDH.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Συρία λόγω της \”εντατικοποίησης των βιαιοτήτων\” που προκάλεσαν 69 θανάτους χθες, σύμφωνα με το OSDH.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook