Για «οριακή νίκη» του Αντώνη Σαμαρά, «ανακούφιση των Ευρωπαίων», «απομάκρυνση της εξόδου από το ευρώ», και προσπάθειες για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», κάνουν λόγο οι γαλλικές εφημερίδες τη Δευτέρα στα σχόλιά τους για τις ελληνικές εκλογές.

Με τίτλο «Νικηφόρα η ελληνική δεξιά, κάνει έκκληση για κυβέρνηση ενότητας», η εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας φιλοδοξεί να ηγηθεί.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας προϋποθέτει, όμως, τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επιλέξει το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει η εφημερίδα. Το εμπόδιο δημιουργείται και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, μιλάει για κυβέρνηση συνευθύνης και επαναλαμβάνει τη βούλησή του να μην βρεθεί στην κυβέρνηση μόνο του με τη ΝΔ.

«Οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά και τώρα μένει να μάθουμε τις υποχωρήσεις που είναι έτοιμοι να κάνουν» σχολιάζει ο συντάκτης. Η επιμήκυνση της εφαρμογής του σχεδίου λιτότητας ήταν στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Σαμαρά και ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι μιλούν για νέο χρονοδιάγραμμα στο πρόγραμμα, αναφέρει ο Monde σημειώνοντας ότι άλλες προεκλογικές υποσχέσεις θα είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν, ειδικά όσες αφορούν στη μείωση των φόρων.

«Ελλάδα, οριακή νίκη του Σαμαρά» είναι ο τίτλος της Liberation. «Κέρδισε το στοίχημά του, αλλά τι παράξενη νίκη!» λέει η συντάκτης.

Από το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς δεν σταμάτησε να ζητά εκλογές. Ήλθε εκ νέου πρώτος, όπως είχε έλθει στις 6 Μαΐου, μόνο που το χθεσινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να του προσφέρει καλύτερες προοπτικές. Ήταν προσκολλημένος στις εκλογές μέσα σε ένα εχθρικό πλαίσιο όπου τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κατηγορούνται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Σ

Σύμφωνα με τη συντάκτη της Liberation, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές της 6ης Μαΐου αντανακλά την ανάγκη ανανέωσης που απαιτούν οι Έλληνες. Παίζοντας το χαρτί της Ευρώπης και της πατρίδας σε κίνδυνο, ο Αντώνης Σαμαράς κατόρθωσε να πείσει ένα μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, να μην ψηφίσουν το άγνωστο, που αντιπροσώπευε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τίποτα δεν εγγυάται πως θα κατορθώσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, εκτιμά η εφημερίδα.

Η Figaro υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν «ανακουφισμένοι και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τους Έλληνες». Αναφέρεται στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει νέα χρονοδιαγράμματα για τις αποπληρωμές. Αναφέρει επίσης τους «συγκρατημένους χαιρετισμούς των χωρών της Ευρωζώνης», αλλά και το κάλεσμα του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί προς τους Ευρωπαίους «να συνοδεύσουν τους Έλληνες στην ανάπτυξη».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «οριακή αλλά κρίσιμη για το στρατόπεδο του ευρώ» τη νίκη της Κυριακής στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει ότι στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, και χαρακτηρίζει ως «βυζαντινού τύπου» τις ταλαντεύσεις της ΔΗΜΑΡ ενάντια στη λιτότητα, ενώ επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους δανειστές. Ως «θεαματική» χαρακτηρίζει, τέλος, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «στην ιστορία της δημοκρατικής Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ ένας πολιτικός σχηματισμός δεν σημείωσε μια τόσο εντυπωσιακή άνοδο».

«Αν και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι χαμένος», λέει η οικονομική Les Echos. Εάν είχε έλθει πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, έχοντας να καταργήσει το Μνημόνιο μέσα από ψηφοφορία στη Βουλή. Τώρα βρίσκεται σε μια θέση όπου του δίνεται η δυνατότητα να κερδίσει από μια μελλοντική αποτυχία του συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέει η εφημερίδα. Η επιβίωση της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, θα εξαρτηθεί περισσότερο από ποτέ από την ικανότητά της να αποσπάσει από τους δανειστές μια παράταση χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων και μια επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Το κουτί της Πανδώρας της κατάρρευσης της ευρωζώνης, μένει προς το παρόν κλειστό», σχολιάζει τέλος το περιοδικό Λε Πουέν. Παρά την ανακούφιση που νοιώθει η Ευρώπη από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, παραμένει συγκρατημένη, ενώ οι αγορές είναι σε επαγρύπνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι αρχηγοί των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του ευρώ δεν έχουν το περιθώριο να απογοητεύσουν, καταλήγει το άρθρο.