Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώνονται και σήμερα στα βασικά πετρελαϊκά κέντρα της Λιβύης με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει τους 400 και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την έναρξή της εξέγερσης στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δήλωσαν σήμερα γιατροί στη Βεγγάζη.

Ζαουίγια, Ρας Λανούφ και Ελ Σιντέρ βομβαρδίζονται και πάλι από τον Καντάφι ο οποίος δεν δίστασε να χτυπήσει ακόμα και πετρελαϊκές δεξαμενές.

Το απόγευμα, σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη κοντά στο διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη, ύστερα από επίθεση καταδιωκτικού αεροσκάφους, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από αυτό.
 
\"\"

Λιβυκή κυβέρνηση και αντικαθεστωτικοί ανταλλάσσουν τώρα αλληλοκατηγορίες για τις εκρήξεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν αγωγό πετρελαίου που οδηγεί στο Ες Σίντερ και βομβάρδισαν πετρελαϊκές δεξαμενές στην περιοχή της Ρας Λανούφ.  

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη των εκρήξεων στις πετρελαϊκές δεξαμενές σε στοιχεία «που έχουν τη στήριξη της Αλ Κάιντα».

Σφοδρή βομβιστική επίθεση οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και σε θέσεις των αντικαθεστωτικών κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Σιντέρ, στην ανατολική Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη ρουκετών.

Ένας μηχανικός που εργάζεται σε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στην ανατολική Λιβύη υποστήριξε ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκαν δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μοχάμεν αλ-Χασέμι είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι είδε αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων να επιτίθενται στον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρητικότητας 150.000 γαλονιών έκαστη, εξερράγησαν.

Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή μετά την ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις εκρήξεις.

\"\"

Οι εξεγερμένοι στην πόλη Ζαουίγια ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία αυτής της δυτικής πόλης σήμερα, λίγο αφότου οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι είχαν πάρει τον έλεγχο μέσα στην ημέρα.

Ο μαχητής που ονομάζεται Ιμπραήμ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση έφερε υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για μία διαδήλωση. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ, έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις στην πόλη.

Επικηρύχθηκε ο ηγέτης των εξεγερμένων

Με το ποσό των 500.000 δηναρίων (400.000 δολάρια, 287.000 ευρώ) επικήρυξαν οι αρχές της Λιβύης τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, θα δοθεί αμοιβή 200.000 δηναρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τη σύλληψή του, ενώ όποιος τον συλλάβει και τον παραδώσει στις αρχές θα λάβει ως αμοιβή 500.000 δηνάρια.

Εν τω μεταξύ, το αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των δυνάμεων του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης, σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξάγονται στην πόλη Ζαουίγια, στα δυτικά της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook