Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ισπανία και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20), που πραγματοποιείται το διήμερο 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναζητούν το κατάλληλο μείγμα μέτρων που θα επιτρέψει την επίλυση της κρίσης και την ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών εκτιμάται ότι περιορίζει μία σημαντική πηγή ανησυχίας, ωστόσο η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ σοβαρή, όπως δείχνει και η άνοδος του κόστους κρατικού δανεισμού σε επίπεδο-ρεκόρ.

Κάμερον: Να κινηθεί η ΕΚΤ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα καλέσει τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν την παγκόσμια οικονομία από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και θα ζητήσει από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε οι κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο να παραμένουν άπραγες στο περιθώριο εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη την οποία χρειαζόμαστε», θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Γίνεται όλο και πιο σαφές στην ευρωζώνη ότι ο πυρήνας της, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τη ζήτηση και να μοιραστεί το βάρος της προσαρμογής», πρόκειται να πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στη Γερμανία.

Τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας των Ευρωπαίων

Νωρίτερα, σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις χώρες-μέλη της G-20, είχαν τηλεφωνική διάσκεψη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G-20.

«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα μεταδώσουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στη G-20 αλλά είναι συχνά προσκεκλημένη στις συνόδους κορυφής.

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup, ανακοίνωσε πως περιμένει ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση για «το δρόμο που θα ακολουθηθεί» και να προετοιμαστεί η πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος.

Το Βερολίνο, πάντως, συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση, αποκλείοντας αλλαγές στην ουσία του Μνημονίου, ενώ ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις για το ενδεχόμενο παράτασης, καθώς επισήμως αυτό διαψεύδεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook