Την Παρασκευή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ΙΤΕ, ανοιχτή στο κοινό του Ηρακλείου, στην οποία θα παρουσιαστεί η πολυσήμαντη δραστηριότητα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) σχετικά με την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης και ειδικότερα αναφορικά με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί από το ΙΤΕ.

Στην εκδήλωση που θα αρχίσει στις 18:30 θα μιλήσει η κ Βασιλικη Ελευθερίου, Διευθύντρια ΥΣΜΑ, η κ Ελένη Αγγελακοπούλου, Προϊστάμενη εργαστηριού συντήρησης της επιφάνειας – ΥΣΜΑ, και ο καθ. Κώστας Φωτάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, το οποίο αυτές τις ημέρες, 18 έως 22 Ιουνίου φιλοξένει στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Προηγμένες τεχνολογίες λέιζερ στην συντήρηση, διάγνωση και ανάλυση έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CHARISMA: Cultural Heritage Advanced Research Infrastructures, Synergy for a Multidisciplinary Approach to Conservation/Restoration (Προηγμένες Ερευνητικές Υποδομές για την Πολιτισμική Κληρονομιά, Συνέργεια για πολυεπιστημονική προσέγγιση στην διατήρηση/συντήρηση).

Με αυτή τη πρωτοβουλία εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων που έχει ως στόχο την επιμόρφωση, κατάρτιση και εξοικείωση των συντηρητών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, νέων ερευνητών και προπτυχιακών φοιτητών στις τελευταίες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σήμερα για τη διάγνωση και συντήρηση αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων, μνημείων και έργων τέχνης.
 
Η επιμόρφωση και κατάρτιση γίνεται όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε εργαστηριακό επίπεδο αφού οι συμμετέχοντες έχουν ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πειράματα, αποκτώντας πρακτική εμπειρία πάνω στις νέες τεχνολογίες. Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι διακεκριμένοι ερευνητές από κέντρα και πανεπιστήμια της Ευρώπης μαζί με ερευνητές του ΙΤΕ.

Το ΙΤΕ κατέχει εδώ και 20 χρόνια πρωτοπόρα θέση σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων και στην επιτυχημένη συνεργασία του με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook