Τελευταία ενημέρωση: 19:25

Νέος πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο κ.Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π.Πικραμμένο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Π.Πικραμμένος, ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τα τρέχοντα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Με τη σειρά του, ο νέος πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας που είχε με τον κ.Πικραμμένο απέκτησε μία πολύ καλή σχέση μαζί του και ευχήθηκε αυτή τη συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Στις 19:00 οι Αντ.Σαμαράς, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης θα συναντηθούν με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γ.Ζαννιά και τον Β.Ράπανο, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Τον κ.Σαμαρά συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Μιχελάκης και ο κ.Μπούρας.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Σαμαράς είπε: «Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός από την κρίση. Θα ζητήσω από τους υπουργούς σκληρή δουλειά».

Στον αρχικό διάλογο που είχαν ο κ.Παπούλιας με τον κ.Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. «Ο μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη για μια μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στη χώρα», είπε ο κ.Σαμαράς.

«Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σας εύχομαι καλή επιτυχία γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα», είπε, με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της χώρας έχουν στρέψει το βλέμμα τους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν σε δεύτερο χρόνο.

Συνάντηση ενόψει του Eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον προοριζόμενο για την ίδια θέση στη νέα κυβέρνηση Βασίλη Ράπανο, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Ελλάδα θα εκπροσωπεί τόσο ο κ. Ζανιάς όσο και ο κ. Ράπανος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Ράπανος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο κ. Ζανιάς αναμένεται να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο σε άλλη θέση.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Στην τελική ευθεία η οριστικοποίηση των ονομάτων Υπουργών και Υφυπουργών

\”Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί αύριο στο Eurogroup\”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του από τη Βουλή.

\”Διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης\” πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι: \”Τα πρόσωπα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ\”.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος \”το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Πιο κρίσιμο είναι το θέμα της ενικής ομάδας διαπραγμάτευσης, όπου ο ρόλος των αρχηγών θα είναι πιο ενεργός. Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το διήμερο στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη\”.

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα. Η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη της, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχουν βουλευτές, παρά μόνο τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής, τον Βασίλη Ράπανο να αναλάμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών με αναπληρωτή τον Γ.Ζανιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλος να αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Άμυνας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κ.Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Γ.Στουρνάρα.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Μάριου Σαλμά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομασία από Προστασίας του Πολίτη) ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τζαβάρα.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Αντώνης Μανιτάκης.

Το υπουργείο Επικρατείας φέρεται να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δ.Σταμάτης, και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, κατά πληροφορίες δημιουργούνται ξεχωριστά υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της ΝΔ. Υπουργός Ναυτιλίας φέρεται να αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και υπουργός Τουρισμού η Όλγα Κεφγαλογιάννη.

(Με πληροφορίες απο protothema.gr – in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook