Ευεργετικά έχει επιδράσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής σε πολλούς κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, με τα πρώτα οφέλη να είναι ήδη ορατά: η αιμορραγία των τραπεζών δέχνει να έχει σταματήσει και οι καταθέσεις να επιστρέφουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού και ειδικά της Γερμανίας κάνουν λόγο για απότομη αύξηση νέων κρατήσεων για Ελλάδα, και το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακάμπτει δυναμικά.

Καταθέσεις

Όπως επισήμαναν έλληνες τραπεζίτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, περιόρισε τους φόβους για έξοδο της χώρας από το ευρώ, με συνέπεια από την επόμενη μέρα κιόλας να εκδηλωθεί «ρεύμα» επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.

«Η αφαίμαξη σταμάτησε», δήλωσε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ελληνική τράπεζα, που έχανε ημερησίως περίπου 30 εκατ. ευρώ τις ημέρες πριν τις εκλογές -τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή φυλάχθηκαν στα σπίτια- είδε αναστροφή της τάσης τη Δευτέρα.

«Χθες είδαμε αντιστροφή της πορείας. Είχαμε περίπου 15 εκατ. μετρητά που οι καταθέτες επέστρεψαν», είπε ο τραπεζίτης.

Ωστόσο, όσοι πελάτες έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν ακόμη επιστρέψει τις καταθέσεις τους, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι τραπεζίτες.

Ένα τρίτο τραπεζικό στέλεχος τόνισε ότι επιστρέφουν ποσά ύψους έως 10.000 από μικροκαταθέτες που φύλαγαν τα χρήματα στο σπίτι τους και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επανακατατεθεί μεγάλα ποσά πάνω από 50.000 ευρώ.

«Δεν είχαμε εκροές καταθέσεων χθες και σήμερα αναμένουμε μια παρόμοια εικόνα», δήλωσε ο τραπεζίτης. «Βοήθησε το εκλογικό αποτέλεσμα»

Από τα τέλη του 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους, σημειώθηκαν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από τις αρχές του 2010 72 δισ. ευρώ, ή περίπου 30% του συνόλου των καταθέσεών τους. Η τάση αυτή ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εικασιών για επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν στις τράπεζες τις επόμενες ημέρες, όσο σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Σιγά-σιγά επιστρέφουν οι καταθέσεις που ήταν στα σπίτια και σε θυρίδες\”, δήλωσε στέλεχος σε μεσαίου μεγέθους τράπεζα που ανήκει σε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο. «Αναμένουμε ότι αυτό θα έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες».

Τουρισμός

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα ευοίωνα. Γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία κάνουν λόγο για αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα περιόρισε τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Μετά την… νίκη των μετριοπαθών κομμάτων αναμένουμε αύξηση του αριθμού των κρατήσεων», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Alltours, Βίλι Φερχούφεν, την Τρίτη.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αντιστοιχώντας στο ένα πέμπτο περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

Η εκλογική περιπέτεια της Ελλάδας και η διεθνής ανησυχία για πιθανή έξοδό της στο ευρώ είχαν σημαντική επίπτωση στις αφίξεις τουριστών με συνέπεια τα έσοδα από τον τουρισμό να σημειώσουν πτώση 15% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τον περασμένο μήνα, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι αεροπορικές εταιρίες στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, καθώς οι σκηνές βίας από το κέντρο της Αθήνας και τα δημοσιεύματα για κλίμα επιθετικότητας απέναντι σε Γερμανούς ώθησαν τους τουρίστες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Τουρκία.

Οι ξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρίες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μείωσαν τις τιμές τους κατά 30% προκειμένου να προσελκύσουν και πάλι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες.

Η Alltours, το πέμπτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στη Γερμανία, ανάφερε ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα αυξήθηκαν 13% στο πρώτο μισό του Ιουνίου, χάρη στην αύξηση της διαφήμισης και των μεγάλων μειώσεων στις τιμές.

Εκπρόσωπος της Thomas Cook υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί ένα βήμα προς την σταθερότητα και τη βελτίωση του κλίματος.

Από την πλευρά της, η TUI Germany τόνισε ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα αυτή την σεζόν συνεχίζουν να παρουσιάζουν διψήφια μείωση, ωστόσο το κλίμα βελτιώνεται κάθε εβδομάδα.

«Ελπίζουμε να έχουμε σημαντικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και είμαστε αισιόδοξοι ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της TUI Germany.

ΧΑ

Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε ωστόσο ενθουσιασμό και αισιοδοξία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αγορά θεωρεί βέβαιο πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι θέμα ωρών και προσδοκά ότι θα έχει κλείσει πολύ σύντομα.

Η σιγουριά των επενδυτών ότι η χώρα αποκτά κυβέρνηση τους «όπλισε» με αγοραστική δύναμη η οποία εκδηλώθηκε τόσο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,64%, τα οποία διεύρυνε και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Και τις δυο συνεδριάσεις οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν σε πρώτη ζήτηση καθώς είχαν υποστεί καθίζηση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, το κατά πόσον θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΧΑ, θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία που θα εμπνεύσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, τόσο αναφορικά με το «καυτό» θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, όσο -κυρίως- με το κρίσιμο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και θα διασφαλίσουν ουσιαστικά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αυτή, τονίζουν, θα είναι και η βασική παράμετρος για να έχουν διάρκεια τα οφέλη, όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook