Κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι η επέκταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Μέσα στο επόμενο 48ωρο η νέα κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Οι τρεις επικεφαλής θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων. Θα μεταφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Από αυτή θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο \”πακέτο\” της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς. Σχετικά με τις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, στέλεχος του υπουργείου είπε ότι η τρόικα πιθανόν να θέσει το θέμα της αλλαγής του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι όταν \”κλείνουν επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι πρέπει να τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον, και όχι απλώς να μετατίθενται, καλύπτοντας εκ νέου οργανικές θέσεις\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook