Η Βρετανία και οι ΗΠΑ δηλώνουν πρόθυμες να προσφέρουν στον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ ασφαλή διαφυγή και να τον αντιμετωπίσουν με επιείκεια, εάν δεχθεί να λάβει μέρος σε συνομιλίες για την μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.

Η εφημερίδα The Guardian επικαλείται Βρετανό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο μετά τις επαφές που είχαν ξένοι ηγέτες στη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό, φάνηκε ότι «υπήρχε αρκετό υλικό», ώστε να ξεκινήσει προσπάθεια διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο επιεικούς αντιμετώπισης του Άσαντ, σε περίπτωση που αυτός δεχθεί να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για την παράδοση της εξουσίας.

Στη διάρκεια της G20, Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι προσκολλημένος στην παρουσία του Σύρου προέδρου στην εξουσία. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βέβαια, έσπευσε να δηλώσει ότι οι Σύροι είναι αυτοί που θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρό τους και όχι οι ξένοι.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει τώρα να πείσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, να αλλάξει τα σχέδιά του και αντί να σχηματίσει Ομάδα Επαφής για τη Συρία να προωθήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο την περίπτωση της Υεμένης.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Υεμένης δόθηκε στον πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Σάλεχ, ασυλία, παρά τη σφαγή πολιτών.

Κι ενώ η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται με δεκάδες νεκρούς να προστίθενται καθημερινά στον κατάλογο των θυμάτων της καταστολής της αντικαθεστωτικής διαμαρτυρίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το συριακό καθεστώς.

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο υπ΄αριθμόν δυο του Συνδέσμου, Άχμεντ Μπεν Χέλι «κάθε βοήθεια στη βία πρέπει να σταματήσει, γιατί όταν προμηθεύετε το καθεστώς με στρατιωτικό υλικό, βοηθάτε να σκοτώνονται άνθρωποι».

Σύμφωνα με τον Μπεν Χέλι, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επίσης αναθεώρηση της εντολής του Κόφι Ανάν στη Συρία ώστε να είναι «βέβαιη» η διεθνής κοινότητα ότι όλες οι πλευρές συμμορφώνονται με το ειρηνευτικό σχέδιο.

«Για να αποδώσει το σχέδιο αυτό πρέπει να βρεθεί ένας νέος μηχανισμός, όσον αφορά την εντολή του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν. Η εντολή αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί για να μπορέσουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές σέβονται το σχέδιο» τόνισε ο Μπεν Χέλι.

Συνολικά 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη χώρα, μεταξύ τους και πολλοί άμαχοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook