Οι νεαροί ενήλικες ξέρουν καλά τους κινδύνους που κρύβουν τα σολάριουμ, αλλά πολλοί επιμένουν να τα χρησιμοποιούν. Γιατί; Διότι παντού γύρω τους βλέπουν κινδύνους, οπότε τα σολάριουμ είναι απλώς ακόμα ένας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 600 φοιτητές, διαπιστώνοντας πως απ’ όσους είχαν κάνει κάποια στιγμή σολάριουμ, το 59% συμφωνούσε με την πρόταση «τα σολάριουμ μπορεί να με αρρωστήσουν, αλλά τα πάντα γύρω μου είναι καρκινογόνα».

Το 52% εξάλλου συμφωνούσε με την πρόταση «τα σολάριουμ δεν είναι πιο επικίνδυνα από πολλά άλλα πράγματα που κάνουμε σήμερα».

«Η άποψη ότι κίνδυνοι υπάρχουν παντού και συνεπώς είναι αναπόφευκτοι, αποτελεί πολύ συνηθισμένο επιχείρημα για την αιτιολόγηση των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σμίτα Μπανερτζέε, συμπεριφορικός επιστήμονας στο Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Ασφαλώς, το μειονέκτημα αυτού του επιχειρήματος είναι ότι βασίζεται στην εικασία πως όλοι οι κίνδυνοι απειλούν εξίσου την υγεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πολύ λιγότεροι νεαροί ενήλικες συμφωνούσαν με προτάσεις οι οποίες εξέφραζαν σκεπτικισμό για τα επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν τα σολάριουμ με τον κίνδυνο καρκίνο.

Εξίσου λίγοι ήταν και αυτοί που συμφωνούσαν με προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά υποδήλωναν πως η χρήση των σολάριουμ αξίζει τον κόπο παρά τους δυνητικούς κινδύνους.

Μόλις το 10% λ.χ. είπαν ότι συμφωνούν με την πρόταση «η χρήση του σολάριουμ δεν μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής, αφού οι περισσότεροι απ’ όσους τα χρησιμοποιούν έχουν μακρά, υγιή ζωή».

Επιπλέον, μόλις το 12% είπαν πως συμφωνούν με μία άλλη που έλεγε «είναι πιο σημαντικό για εμένα να είμαι τώρα μαυρισμένος παρά να ανησυχώ για τον καρκίνο του δέρματος».

Οι ερευνητές λένε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνει τους νέους να εκλογικεύουν τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές τους, διότι θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα ενημερωτικά μηνύματα που θα τους πείσουν ότι κάνουν λάθος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διαδικτυακή πύλη της επιθεώρησης «Archives of Dermatology».

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook