Το φορτηγό πλοίο MV Alaed, το οποίο υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Ρωσία ενώ βρισκόταν στα ανοιχτά της Σκωτίας μεταφέροντας ελικόπτερα στη Συρία, θα αναχωρήσει εκ νέου, αυτή τη φορά με συνοδεία, όπως ανέφερε «στρατιωτικο-διπλωματική πηγή» στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Το πλοίο Alaed, αποπλέοντας από το Μούρμανσκ (το λιμάνι της βορειοδυτικής Ρωσίας όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Σάββατο) θα φέρει ρωσική σημαία και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά καθ\’ όλη την πορεία του μέχρι το συριακό λιμάνι Ταρτούς, για να αποφευχθεί κάθε πρόκληση», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «για να αποφευχθεί η εμπλοκή του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, το Alaed θα συνοδεύεται από ένα πολιτικό σκάφος».

«Εάν ταξιδεύει μόνο του, μπορεί να του συμβεί κάποιο ατύχημα, να πέσει σε πειρατές ή σε κακοκαιρία και για αυτό χρειάζεται μάρτυρες αλλά επίσης, αν χρειαστεί, και βοήθεια».

Το πλοίο ανήκει σε ρωσική εταιρεία αλλά ταξίδευε με σημαία Κουρασάο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ενδέχεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει η αλλαγή σημαίας.

Το MV Alaed εντοπίστηκε την Τρίτη στα ανοιχτά της Σκοτίας και υποχρεώθηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών αφού η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία που το κάλυπτε ακύρωσε την ασφάλειά του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παραδέχτηκε ότι το πλοίο μετέφερε αντιαεροπορικό εξοπλισμό και τρία ελικόπτερα Mi-25, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία ανήκουν στη Συρία και είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία για να επισκευαστούν.

real.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook