Προσπαθούμε να αποφύγουμε το μηχανισμό, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα ήθελε να δημιουργεί \”φούσκες\” σε σχέση με το ρωσικό δάνειο, όπως μεταδίδει το κυπριακό Stockwatch.

Ειδικότερα, σε χθεσινές του δηλώσεις στο περιθώριο της αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αν χρειαστεί ένταξη στο μηχανισμό, θα το ανακοινώσουμε επίσημα και θα τεκμηριώσουμε γιατί και πως και τι σημαίνει αυτό το πράγμα.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε στο CNBC ότι η Κύπρος προτιμά την ένταξη στον EFSF και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης διμερούς δανείου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε γιατί κατάντησε να είναι ο μηχανισμός στήριξης ένα φόβητρο που δημιουργεί πανικό. «Και δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό στην αγορά της Κύπρου, για την οικονομία μας», είπε. «Η οικονομία μας πάει καλά. Οι προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος πάνε καλά. Έχουμε θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, έχουμε το πρόβλημα των τραπεζών ή αν θέλετε, μιας εκ των τραπεζών, το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους. Κάνει ενέργειες η Κυβέρνηση και εκείνο που χρειάζεται είναι η αντιπολίτευση, διαφόρων ειδών αντιπολίτευση, από διάφορες πλευρές, να καταλαγιάσει λίγο τα πράγματα, να χαμηλώσει τους τόνους και στο τέλος, αφού δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και αφού θα ενημερωθεί και η αντιπολίτευση – γιατί άκουσα σήμερα δήλωση ότι παίρνει μέτρα χωρίς να μας πει τίποτα η Κυβέρνηση».

Ο κ. Χριστόφιας αποκάλυψε χθες ότι «Δεν έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμα κανένα μέτρο.Θα ενημερωθούν και θα συζητήσουμε και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους τα μέτρα. Ετοιμάζουμε μέτρα, αυτό είναι αλήθεια και θα κάνουμε διάλογο», είπε.

Ερωτηθείς τι γίνεται με το ρωσικό δάνειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θα σας πούμε τα αποτελέσματα σύντομα, θετικά ή αρνητικά δεν ξέρουμε ακόμα. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρόεδρος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, όσο γίνεται πιο θετικά να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Αν υπάρξει αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα θα το μάθετε, αλλά εγώ δεν μπορώ εγώ να εξαγγέλλω εκ των προτέρων και να δημιουργώ φούσκες σε καμία απολύτως περίπτωση».

Για το Πεκίνο αναχώρησε χθες \”ινκόγνιτο\” ο υπουργός Εμπορίου

Για το Πεκίνο αναχώρησε χθες το απόγευμα, έπειτα από προσωπικές οδηγίες του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΑΜΠΕ, καθώς για το συγκεκριμένο ταξίδι δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, η επίσκεψη του υπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα στοχεύει στην εξασφάλιση δανείου, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, στην Κίνα βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, σε μια προσπάθεια διερεύνησης και εντοπισμού επενδυτών, που θα καλύψουν μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook