Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ" (www.Aetogiannis.gr) με έδρα το ιστορικό Ηράκλειο της Κρήτης, προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού της Αλγερίας. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην πόλη Sidi Bel Abbes της Αλγερίας και φιλοξενεί αποστολές εθνικής εκπροσώπησης από όλο τον κόσμο.

Ο "Αετογιάννης" με τους μουσικούς που τον συνοδεύουν, θα δώσει αρκετές παραστάσεις σε διάφορα θέατρα της περιοχής ενώ θα παρελάσει με τα εθνικά μας σύμβολα στην κεντρική παρέλαση των αποστολών από όλες τις χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή θεωρείται τιμώμενη δεδομένου ότι όλες οι χώρες πληρώνουν για τη μετάβαση και τα έξοδα των αποστολών τους ενώ μόνο στη δική μας περίπτωση έως και τα αεροπορικά εισιτήρια των 30 μελών της αποστολής είναι καλυμμένα από τους διοργανωτές.

Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Αφρική και σ' ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, με πλούσιο και ποικίλο γεωφυσικό περιβάλλον. Διαθέτει ισχυρή οικονομία με σημαντικές εξαγωγές πετρελαίου & φυσικού αερίου. Έχει οικοδομήσει με την Ελλάδα ισχυρές διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές, μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Ο Όμιλος "ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ" εκπροσωπεί την Ελλάδα με 24 χορευτές ενώ έξι μουσικοί θα παίξουν χορούς από τη Μικρά Ασία, την Κρήτη & το Αιγαίο. Τα μουσικά όργανα που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν οι θεατές από την Αλγερία και από όλο τον κόσμο είναι: Κωνσταντινουπολίτικη Λύρα, Κανονάκι, Ούτι, Πνευστά & Κρουστά. Παράλληλα, χορευτές του Ομίλου οι οποίοι είναι και μουσικοί θα παίξουν Κρητική λύρα, Λαγούτο, Μαντολίνο.

Με την "πλούσια" αυτή μουσικοχορευτική εκπροσώπηση η μουσική και οι χοροί μας, η πολιτιστική μας κληρονομία θα ταξιδέψει στα θέατρα και στους δρόμους της διοργανώτριας πόλης. Όμως το Φεστιβάλ θα είναι και μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των αποστολών των χωρών με μέσο την παγκόσμια γλώσσα του χορού και της μουσικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μουσική και ο χορός καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα, τις όποιες διαφορές, τονίζει τις ομοιότητες και τα κοινά στοιχεία και καταδεικνύει το αέναο ταξίδι του Πολιτισμού στους αιώνες.

Η πολυμελής αυτή αποστολή πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Ηρακλείου & Μαλεβιζίου, της ANEK Superfast, των Οπτικών Μαρκάκης, των Γραφικών Τεχνών «Art Graphix», των Αλουμινίων «Sialmo», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης, του Συλλόγου Γυναικών Χερσονήσου και του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε ως Έλληνες και ως χώρα, η Αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ τις Αλγερίας –με τις συνθήκες που γίνεται και τις προοπτικές που παρουσιάζει- είναι μια δράση τόνωσης της πληγωμένης ελληνικής υπερηφάνειας μέσα από τις αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ποικιλομορφίας και του πλούτου της παράδοσής μας που από ότι φαίνεται άλλοι λαοί σέβονται και τιμούν στην πράξη.

  Ο Όμιλος

Ο «Αετογιάννης» ξεκίνησε τη δράση του τη δεκαετία του ’90 με μαθήματα, εκδηλώσεις, εκπομπές, παραστάσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, εκδόσεις κλπ σε Κρήτη και Αθήνα.

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» ως Κοινωφελές Πολιτιστικό Μη-κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ. δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στο Λασίθι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με έντονη την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης και του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο "Αετογιάννης" με σύνθημα "Τώρα ο Χορός είναι για Όλους" διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις "Γιορτές Χορού & Πολιτισμού" που είναι μια ευκαιρία προς όλους να χορέψουν και να διασκεδάσουν δωρεάν. Σε τακτική βάση δίνει  παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα για την παρουσίαση της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης.

Εμφανίζεται παντού αφιλοκερδώς και η συμμετοχή στις Ομάδες & στα Μαθήματα γίνεται με συμβολική συνδρομή ενώ φοιτητές και πολύτεκνοι έχουν εδώ και χρόνια ειδική αντιμετώπιση.

Ο "Αετογιάννης" συμμετέχει σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική & κοινωφελή δράση των φορέων της χώρας, όπου του ζητηθεί. Τα εκατοντάδες μέλη του συγκεντρώνουν, τακτικά, τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμουν σε συνεργασία με τις ενορίες.

Στον Όμιλο διδάσκονται δεκάδες χοροί και παραλλαγές τους από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, αποτέλεσμα 22χρονης βιβλιογραφικής και επιτόπιας έρευνας σε όλα τα χωριά της Κρήτης. Παράλληλα διδάσκονται χοροί από ολόκληρη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές σπουδαίες διοργανώσεις όπως τελετές έναρξης & λήξης διεθνών διοργανώσεων, πανευρωπαϊκών & παγκόσμιων πρωταθλημάτων, παράδοσης της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων κλπ. Ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν γυρίσει ντοκιμαντέρ ή έχουν κάνει αφιερώματα στον Όμιλο για την Τέχνη & τη δράση του.

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «Αετογιάννης» είναι Νομικό Πρόσωπο Μη-Κερδοσκοπικό με αναγνωρισμένο καταστατικό και πάνω από 1500 εγγεγραμμένα μέλη. Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Καταστατικού του : «Σκοπός του Ομίλου είναι η μελέτη, βίωση, ανάδειξη, αξιοποίηση, προώθηση, ανάπτυξη και διάδοση της Παιδείας, του Πολιτισμού και των Επιστημών και κάθε δράσης και θεσμού που συντελεί στην δημιουργική-ουσιαστική εξέλιξη του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Ο σκοπός του Ομίλου είναι κοινωφελής εκπαιδευτικός, επιστημονικός, ερευνητικός, πολιτιστικός, καλλιτεχνικός, αναπτυξιακός, ανθρωπιστικός, κοινωνικός, φιλανθρωπικός και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικός».

Όλες οι πολυπληθείς Ομάδες Πολιτισμού του Ομίλου έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με Παγκρήτιους ή Πανελλήνιους Πολιτιστικούς Φορείς που σχετίζονται με τους πολιτισμούς αυτούς.

 Ο Όμιλος έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν ή και συνεργάζεται ακόμη με δεκάδες φορείς και ιδρύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, Νομαρχία Ηρακλείου, Νομαρχία Λέσβου, Νομαρχία Ρεθύμνου, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Δάφνης Αττικής, Δήμος Μαλεβιζίου, Δήμος Αρκαλοχωρίου, Δήμος Τυλίσου, Δήμος Μυλοποτάμου, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου, Κοινότητα Ζωνιανών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΑΤΕΙ Κρήτης, Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιστορικό Μουσείο, Παγκρήτιος Ένωσις, Φοιτητική Ένωση Κρητών, Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ηρακλείου ΔΑΟΗ, Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης, Πρόγραμμα ΑΜΕΑ «Ροδαυγή», Ιδρύματα Μαρίας & Ανδρέου Καλοκαιρινού, Πτωχοκομείο – Γηροκομείο Ηρακλείου, Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.), 4ο ΕΠΑΛ, Τεχνική Σχολή Κύπρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γέργερης, Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσσου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς Μεραμπέλλου, 1ο Κεντρικό Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών, Σύλλογος Βιβλιοπωλών Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου, Λέσχη Lions Ηρακλείου, Ζωόφιλη Δράση, Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρούτων Αμαρίου Ρεθύμνης, Παγκρήτιος Σύλλογος Κούρδων, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, , Πολιτιστικός Σύλλογος Χόνδρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρακίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου, Σύλλογος Μελαμπιανών Ηρακλείου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σισσών Ρεθύμνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου, Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» κ.α.