Την αμφιβολία τους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασαν οι πολίτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας παρότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα.

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από δημοσκόπηση που έκανε η Ifop-Fiducial σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δημοσιεύεται σήμερα σε αρκετά ΜΜΕ.

Την άποψη πως τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα, έπειτα από ανάλογο ερώτημα που τέθηκε εξέφρασε το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση.

Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν απαισιοδοξία για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη εάν γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο: το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σε περίπτωση αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση.

Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογο ερώτημα προηγούμενης δημοσκόπησης οι Γερμανοί υποστήριζαν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κατά 81% ενώ οι Γάλλοι κατά 73%.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσεται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπε ότι αντιτίθεται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% των Ιταλών δεν θέλει επιστροφή στη λιρέτα.

Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε όχι στην επαναφορά του μάρκου.

Η δημοσκόπηση έγινε από την 18η ως την 21η Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία.

Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Journal du Dimanche (Γαλλία), ABC (Ισπανία), Bild am Sonntag (Γερμανία) και Corriere della Sera (Ιταλία).

 

zougla.gr