Την ίδια μέρα που δύο κινεζικά διαστημικά σκάφη συνδέονταν σε τροχιά, ένα είδος πρόβας για την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού, ένα επανδρωμένο βαθυσκάφος της Κίνας καταδυόταν σε βάθος 7.000 μέτρων στην Τάφρο Μαριάνας στο δυτικό Ειρηνικό.

Η κατάδυση σε βάθος-ρεκόρ ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, τελικά όμως πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, πιθανώς για να συμπέσει χρονικά με την δύσκολη επιχείρηση στο Διάστημα.

Νωρίς την Κυριακή ώρα Ελλάδας, το υποβρύχιο Jiaolong (παίρνει το όνομά του από έναν δράκο της κινεζικής μυθολογίας) καταδύθηκε με τριμελές πλήρωμα σε βάθος 7.020 μέτρων, ανακοίνωσε η κινεζική τηλεόραση και αναμεταδίδει τώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίγες χώρες διαθέτουν σήμερα υποβρύχια που μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους σε αυτό το βάθος.

Το παγκόσμιο ρεκόρ, πάντως, δεν ανήκει στην Κίνα: πριν από μερικούς μήνες, ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε με ένα μονοθέσιο βαθυσκάφος στον πυθμένα της Τάφρου Μαριάνας, το βαθύτερο σημείο της Γης στα περίπου 11,000 μέτρα.

Είχαν περάσει 50 χρόνια από την ιστορική αποστολή του βαθυσκάφους Trieste που έφτασε στο ίδιο σημείο το 1960.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τεχνολογία στην οποία βασίστηκε το Jiaolong θα επιτρέψει στην Κίνα όχι μόνο να πραγματοποιεί επιστημονικές αποστολές, αλλά και να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο των ωκεανών.

Στο βυθό του Ειρηνικού πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα των λεγόμενων «σπάνιων γαιών» -σπάνιων στοιχείων όπως το λανθάνιο και το ύττριο, τα οποία που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ηλεκτρονική και πολλές ακόμα σύγχρονες εφαρμογές.

Σήμερα, η Κίνα είναι σχεδόν αποκλειστικός παραγωγός.

(in.gr)